Яких цін на м’ясо чекати восени у Дніпрі та Україні (експертна думка)

У серпні в Україні зафіксували дефляцію, тобто споживчі ціни не росли, — до чого ми вже звикли, — а знижувалися. Це пояснюється як збільшенням пропозиції продуктів харчування на внутрішньому ринку, так і зниженням витрат на їх виробництво. Однак останній чинник до середини осені може змінити вектор, кажуть експерти. Зокрема, через курс валют, тарифи та вартість пального, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Фокус.

Так, споживчі ціни в останній місяць літа, у порівнянні з липнем, знизилися на 1,4%, а річна інфляція сповільнилася з 11,3% до 8,6%. У серпні 2023 року, проти серпня минулого року, найбільше подешевшали овочі — на 26%. А от м’ясо та м’ясопродукти подорожчали на 20%. Експерти прогнозують невдовзі зростання цін на м’ясо.

У серпні у торговельній мережі зафіксовано коливання цін на основні види м’яса. Курячі гомілки дешевшали, а яловичина — дорожчала. 

За даними Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", ціни на курячі гомілки та стегна зменшилися на 5,8-9,7% і склали 74,95 грн/кг і 100,45 грн/кг. Ціни на тушку курячу і філе залишилися стабільними — 78,80 грн/кг і 148,27 грн/кг. Водночас на 0,6-0,9%, як порівняти з початком літа, подорожчала яловичина: ребра та гуляш коштували відповідно 160,48 грн/кг і 245,16 грн/кг. Додала в ціні й свинина. Так, свинячі ребра, підчеревина, ошийок, лопатка зросли в ціні на 0,8% — 2,4%.

Зараз у супермаркетах можна побачити такі ціни на свинячий ошийок:

  • "Сільпо" — 249 грн/кг;
  • NOVUS — 234 грн/кг;
  • "Ашан" — 271,9 грн/кг;
  • Varus — 259 грн/кг.

Ціни на свинячі ребра теж відрізняються:

  • NOVUS — 184 грн/кг;
  • "Сільпо" — 204 грн/кг;
  • Varus — 170 грн/кг;
  • МегаМаркет — 205 грн/кг.

Розцінки на сало у мережах:

  • "Фермерське", "Сільпо" — 139 грн/кг;
  • "Фермерське", NOVUS — 229 грн/кг;
  • "Сало по-домашньому", Varus — 179,9 грн/кг;
  • "Домашнє", МегаМаркет — 189 грн/кг.

Попит на м'ясо стабільно високий, а ціни можуть зрости ще більше через зростання додаткових витрат на його виробництво.

Буде дорожче?

У вересні 2023 року ціни на основні види м’яса у торговельній мережі залишаться на рівні серпня місяця, кажуть експерти. Проте надалі можливе подорожчання.

Це обумовлено стабільним попитом та достатньою пропозицією продукції. За умови зростання виробничих витрат — здорожчання кормів, пального та електроенергії — у жовтні-листопаді 2023 року можливе підвищення цін на м’ясо — до 5%, — зауважила провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ ІАЕ Наталія Копитець.

Ціни на м’ясо можуть зрости, проте поступово, — каже аналітик УКАБ Максим Гопка. — Попит є великим, тому передумов до зниження, наразі, не очікується. До середини осені ціни на м’ясо можуть зрости на 4-5%, основними причинами будуть стабільний попит та збільшення додаткових витрат під час виробництва.

Нагадаємо, раніше ми писали: Встигніть запастися, поки не подорожчало. Актуальні ціни на м'ясо у Дніпрі (фото)