З ним краще не обійматись. Мешканець Дніпра знайшов "гераклову траву" (фото)

На теренах Львівщини, у Карпатах знайшли надзвичайно високу рослину, зустріч з якою може бути небезпечною - борщівник. Фото рослини розмістив у Фейсбук дніпрянин Атем Костюк, передає Дніпровська панорама.

Я і мій друг Борщівник"
Хоча ні, так правильніше: "Мій друг Борщівник і я".
Мій зріст майже два метри. Цей Борщівник точно під чотири. Це дуже погана рослина, яка штучно була створена радянськими вченими, а зараз перетворилася на стихійне лихо у деяких регіонах України, - написав Костюк.

У коментарях люди радять Артему не підходити так близько до рослини і не обійматись із нею.

Серед борщівників є їстівні рослини, наприклад, сибірський борщівник, який згодом втратив своє кулінарне значення. Вчені нарахували понад 70 видів цього незнищенного бур’яну, проте найвідомішим з-за своїх разючих гігантських розмірів і потенційної небезпеки для здоров’я став отруйний борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden). Сибірський борщівник часто плутають із борщівником Сосновського.

Оскільки довжина листків борщівника часто сягає 2 м, інколи буває до 3,5 м, відповідно з'явилася народна назва «гераклова трава».

Борщівник Сосновського - велика трав'яниста рослина, вид роду Борщовик сімейства Парасолькові. Рослина має здатність викликати сильні опіки на шкірі, що довго не гояться. З середини XX століття рослина культивувалася в СРСР як силосна.

Ця рослина може викликати сильний опік навіть при легкому дотику. Медики кажуть, що кількість випадків опіків від борщівника менше з кожним роком не стає і найбільше страждають від цієї рослини діти.

Як виглядає отруйний борщівник

Через «парасольки» борщівник часто плутають з миролюбними кропом і Дягілем. Небезпечний вид борщівника відрізняє наступне:

  • Масивність.Рослина зазвичай має висоту близько 1-1,5 м, хоча може досягати висоти, що перевищує зріст людини, – до 4 м.
  • Розмір суцвіття.Вони виглядають як «парасольки» з білими дрібними квітками і досягають розміру 30-80 см.
  • Сезон цвітіння.У липні – серпні.
  • Особливе розгалуження квіткових пагонів.Вони нагадують спиці парасольки.
  • Стебло.має характерні фіолетові плями і діаметр до 10 см.
  • Форма і колір листя. Листя борщівника трійчастого, яскраво-зеленого кольору.

Чому борщівник небезпечний

Токсичні речовини, що містяться в борщівнику, можуть викликати сильні опіки шкіри, слизових, очей.

Сік борщівника містить значні концентрації кількох видів фотосенсибілізаційних псораленов. Ці сполуки рослинного походження належать до сімейства лінійних фуранокумарінов і проявляють свою активність у присутності ультрафіолету і в комбінації з ним. Ці сполуки містяться у всіх частинах рослини, включаючи волоски. Однак їх зміст може змінюватись в залежності від сезону та умов навколишнього середовища.

При контакті зі шкірою і подальшої активації ультрафіолетом це може привести до серйозного фотодерматиту. Простіше кажучи, якщо сік борщівника потрапив на шкіру, то під впливом ультрафіолету на ній виникають небезпечні опіки другого і третього ступеня

Як проявляється і виглядає опік борщівника

Реакція починається протягом 15 хвилин після впливу, пік чутливості настає в термін від 30 хвилин до двох годин.

Механізм реакції наступний. Активовані псоралени зв’язуються з рибонуклеїновою кислотою (РНК) і ядерною дезоксирибонуклеїновою кислотою (ДНК), утворюючи моно- і біаддукти з піримідинових основ, що викликає посилення окисного стресу клітин шкіри та пошкодження клітинних мембран. Це своєю чергою призводить до набряку, і на шкірі утворюються пухирі.

 Таким чином, бульбашки та почервоніння являють собою відповідну захисну реакцію шкіри на контакт з алергеном – отруйним соком борщівника.

Бульбашки та почервоніння повністю проявляються через 48 годин після впливу у вигляді темних пігментних плям або рубців і можуть зберігатися на шкірі протягом декількох місяців, а в деяких випадках і протягом декількох років. Уражені ділянки можуть залишатися чутливими до ультрафіолетового випромінювання протягом кількох років після контакту з борщівником.

На додаток до опіків шкіри контакт з рослиною може викликати подразнення дихальних шляхів, нудоту, блювоту, головний біль і кон’юнктивіт. Причому страждають від рослин як люди, так і тварини.

Чим лікувати опік борщівника: перша допомога

Необхідно якомога швидше ретельно промити відкриту шкіру з милом і холодною водою. Це дозволить видалити залишки соку і придушити фотосенсібілізірующіе шкірні реакції.

Якщо з якоїсь причини змити сік фізично неможливо, настійно рекомендується нанести на область опіку сонцезахисний крем. Набряк і запальні реакції також можуть бути придушені (принаймні частково) накладенням на уражене місце пакетів з льодом або вологих компресів.

В якості безпечного та ефективного лікування уражених ділянок рекомендується щоденне застосування крему з сульфадіазином срібла.

Для лікування опіків від соку борщівника можна використовувати стероїдні креми (наприклад, з однопроцентним гідрокортизоном). Однак через можливе посилення почервоніння або утворення великих бульбашок таке лікування не повинно тривати більш як два тижнів.

При виникненні великих бульбашок діаметром понад 3-5 см рекомендується звернутися до лікаря. Спеціаліст в стерильних умовах проведе дренування (прокол) міхура, очистить уражену область розчином з вмістом безспиртовій антисептика і закриє рану спеціалізованим атравматичним перев’язувальним матеріалом.

Для контролю інтенсивного свербіння відкритої шкіри може знадобитися введення антигістамінних препаратів.

Колишні вогнища ураження можуть стати гіперпігментованними протягом декількох місяців і демонструвати фотоактивного, тому на уражені ділянки рекомендується щодня наносити сонцезахисний крем SFP 50+.

Нагадаємо, раніше ми писали: Небезпечна знахідка: у супермаркеті Дніпра продають рибу з глистами