Зі швидкістю 3-5 метри на рік. На Дніпропетровщині ростуть унікальні дерева

Навесні, коли все цвіте, буяє та радує око, звертаєш увагу мало не на кожну рослину, дерево чи кущ. Виявляється у нашому Кривому Розі Дніпропетровської області ростуть дерева, які часто перевищують спринтерський показник – 2 м/рік. Діаметр стовбура зростає на 3 см щороку, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на krlife

Фахівці Криворізького ботанічного саду розповіли про природну окрасу ботсаду – Павловнію, котра родом з Китаю та набула широкого розповсюдження в Північній Америці та Європі.

«Родова назва вшановує Анну Павлівну Романову-Гольштейн-Готторп (1795 -1865), яка була королевою-консортом Нідерландів та великою герцогинею-консортом Люксембургу.

Ботаніки Філіп Зібольд та Йозеф Цукаріні не могли назватий рід Anna, адже таке найменування раніше було використане для іншого роду з родини Геснерієвих.

Тому був використаний патронім (по батькові). Видова назва «повстиста» підкреслює рясне опушення листків рослини.

10-річне дерево може мати діаметр 30-40 см, а промислове використання насаджень можливе вже після 5-6 років. Оптимальної зрілості плантації досягають вже за 15 років.

Дерево витримує різноманітні типи забруднення, може зростати на різних типах ґрунтів і легко відростає після пошкоджень.

Така швидкість росту можлива завдяки ефективному поглинанню вуглекислого газу з атмосфери. У той час як один гектар більшості видів деревних рослин поглинає від 0,4 до 3,8 тон вуглецю, то павловнієве насадження утилізує 41,2 тонн», – говорять про унікальність цієї рослини спеціалісти Криворізького ботанічного саду.

Довідка

Павловнія або адамове дерево, яке також називають «фенікс» — представник м'якої породи дерев, що набирає біомасу до 150-180 т/га за три роки і росте з неймовірною швидкістю (3-5 м на рік). Всього у світі налічується до 20 видів цього дерева, 6 з яких висаджують для промислових плантацій.

У Китаї павловнія широко застосовується не тільки в народній медицині, а й у фармацевтиці, а насіння є джерелом виробництва технічного масла.  Дерево користується підвищеним попитом у виробництві меблів, фанери, в авіа- і суднобудуванні, при виготовленні музичних інструментів, сувенірів, іграшок, спортивного інвентарю. Насадження цієї культури здатні запобігати ерозійним явищам у родючих ґрунтових горизонтах, відновлювати в найкоротші терміни ділянки землі, постраждалі від пожеж, зсувів, селів та інших природних руйнувань.  

Останнім часом, із пошуком альтернативних джерел енергії, дерево отримало велику популярність у біоенергетиці, бо темпи росту павловнії дійсно вражають — за 9 років можна отримати зріле дерево. Технологія вирощування швидкорослих дерев дозволяє за короткий термін отримати якісну ділову деревину, зберігаючи дерева, термін відтворення яких становить від 50 років. Листя павловнії унікальні за своїм хімічним складом — містять до 20% протеїнів (білків), за смаковими характеристиками нагадують зелень люцерни, конюшини, тому є цінним кормом у тваринництві.  

Нагадаємо, раніше ми писали

Тунель кохання. У Дніпрі природа створила романтичний куточок для закоханих (Фото)