Геннадій Корбан: Якщо Путін забере Запоріжжя, Дніпро не встоїть (відео)

В інтерв'ю BBC Ukraine голова штабу оборони Дніпра Геннадій Корбан спробував спрогнозувати подальші воєнні події в Україні та розповів, у якій наразі ситуації Дніпро, пише Дніпровська панорама.

Про інформаційну політику та контрнаступ на Херсон

За його думкою, в Україні насамперед треба змінювати інформаційну політику: 

В Україні дуже кепські справи з інформаційною політикою. Є тут якісь негласні правила, яких ніхто не знає. Усі медійні ресурси, всі канали поєднані в один канал, який сьогодні нагадує радянський канал УТ-1. Людям потрібна інформація. Люди хочуть знати правду. І навіть правду про війну. Тому що дуже багато фактів ховаються. Ще раз кажу, має бути воєнна цензура. Для цього мають бути критерії, які чітко виписуються і кажуть, що такі, такі факти не висвітлюються, - каже Геннадій Корбан.

Зараз же люди чекають на анонсовану, хоча б невеличку, перемогу, але голова штабу оборони Дніпра не вірить у контрнаступ на херсонському напрямку найближчим часом:

Вибачте, коли назагал різні радники Офісу президента розповідають багато днів поспіль, що зараз ми почнемо контрнаступ на Херсонщину, ЗСУ почнуть… І роблять це на постійній основі - люди очікують цього. Люди сподіваються на це. Людям потрібна перемога - це правда. Хоч невелика, але потрібна. Один помічник Офісу президента, інший якийсь експерт Офісу президента, третій - виходять і щодня забалакують людей. Морочать їм голови - зараз Хаймарси, тут розбили, тут підемо. Починаємо контрнаступ. 3-6 тижнів - звільнимо Херсон. Це брехня. Людям треба говорити правду. Тому що, наприклад, минулого тижня до Херсонської області росіяни завезли близько 30 батальйонно-тактичних груп. Знаєте, скільки це людей - 20 тисяч. Хоча казали, що він (Путін. - Ред.) не має резервів, що він із Криму нікого не завозить. Він завіз купу техніки, танки.

Про який контрнаступ ми говоримо? Навіщо баламутити людей? Навіщо людям брехати? Люди в Україні перебувають у такому стані, перебувають у такій трагедії, що вони приймуть будь-яку правду. Навіть найгіршу. Але правду. Ніж коли їх обнадіюють, а потім виявляється, що росіяни наступають замість нашого контрнаступу.
Нам розповідають, що ми перемагаємо, але це не зовсім відповідає дійсності. Які плани у Путіна? Я можу тільки здогадуватися та читати джерела, які публікують якусь аналітику, з якої можна зрозуміти, які у нього плани.

За думкою голови Штабу оборони Дніпра, путін збирається окупувати Харківську область і відібрати її, відповідно, Донбас - Луганськ та Донецьк, він збирається окупувати Запорізьку область, яку вже окупував на 80%. Він вже майже повністю окупував Херсонську область, він збирається окупувати Миколаївську та Одеську області, відрізати Україну від моря, і зробити Україну такою собі внутрішньою державою. 

Чи встоїть Дніпро?

Згідно з аналізом Геннадій Корбана, у планах Путіна немає захоплення Дніпра. Але є побоювання, що Дніпру буде важко встояти, якщо Україна втратить Запоріжжя:

Я вам скажу, якщо він забере Запоріжжя, то Дніпро не встоїть. Тому що Запоріжжя розташоване за 60 км від Дніпра. Має прямі комунікації, тобто він форсує Дніпро, Запоріжжя - країни не буде.
Одне те, що він окупував Південь... Я один із перших почав писати таке послання нагору, щоб хтось почув: "Хлопці, на Донбасі вже все зрозуміло. Робимо лінію Маннергейма і тримаємо їх, звідкись відходимо, розумієте, і тримаємо їх цією лінією". Але треба звільняти Південь. Окупований Південь для України - згубний. Тому що вони вийшли до Дніпра, вони тримають основну артерію, розумієте? Уявіть собі, що хтось перетиснув головну артерію у вашому організмі. Як ви почуватиметеся? Ви будете інвалідом. Тому я сказав, що треба негайно звільняти Запорізьку та Херсонську області. Усі сили туди кинути.

Корбан зазначив, що він не пропонує здавати Донбас, але у тому напрямку можна відійти на рубежі, де можна тримати ворога довго, вимотуючи його. А тим часом треба негайно звільняти Херсонщину та Запоріжжя:

Вони її (Херсонщину - Ред.) взяли за два дні, без опору, без взагалі єдиного пострілу. Як таке може бути? У людей багато питань. Хтось в Офісі президента, напевно, думає, що це якось піде, що питання кудись подінуться - вони нікуди не подінуться. І тому треба на ці запитання відповісти. Коли ми відповімо на ці запитання, тоді ми можемо сказати, коли війна закінчиться. Тому що інакше вона може тривати довго, - вважає Геннадій Корбан.

Раніше ми писали: Геннадій Корбан: Близько 10 млн. українців мають паспорти інших держав (відео)