Коронавірус нікуди не подівся. Лікар-інфекціоніст розповів про ситуацію з COVID-19 на Дніпропетровщині

Незважаючи на те, що з початком повномасштабної війни у лютому минулого року тема завхорювання на коронавірус відразу відійшла на другий план, сам вірус нікуди не подівся, й українці продовжують заражатися цією хворобою. Лікар-інфекціоніст однієї з дніпровських лікарень розповів про ситуацію з COVID-19, яка склалася зараз у Дніпропетровському регіоні - про це повідомляє "Дніпровська панорама".

Лікар-інфекціоніст

Як розповів Володимир Іванович, лікар-інфекціоніст однієї з лікарень Дніпра, станом на середину березня захворюванність в Україні на коронавірус вирісла у 3 рази починаючи з лютого- зареєстровано більше 28 тисяч випадків зараження ковід-інфекцією. У Дніпропетровській області таких випадків на зараз більше 2,5 тисяч - більшість з захворіших знаходяться на амублаторному лікуванні.

"По кількості хворих на ковід ми спостерігаємо ріст, але сама хвороба протікає у людей легше, ніж у минулі роки. Якщо раніше хвороба протікала важко, з ураженням легеневої системи та розвитком важких пневмоній, то зараз все відбувається по-іншому. Змінвся інкубаційний період - від 5 днів. Зараз у хворого на перший план виступають катаральні явища - закладеність носа, першіння в горлі, помірний головний біль та сухий кашель, який, як правило, закінчується гострими бронхітами. Але все це не виключає важких пневмоній", - сказал дніпровський лікар Володимир Іванович.

Останнім часом у західних регіонах України відзначають збільшення летальних випадків від COVID-19. Це пов'язано з тим, що захворілі люди мали супутні патології - цукровий діабет, серцево-судинна система, проблеми з почками та ініші хронічні хвороби.

Зараз в Україні циркулює штам коронавіруса "Омікрон" та його підвид "Кракен". Це пов'язано з тим, що вірус постійно мутує. Лікарі дають поради такі, як і завжди - дотримуватися правил особистої гігієни та носити маску. Люди стали забувати, як дотримуватися правил, щоб уникнути захворювання на ковід, а також перестали робити щеплення. Також багато населення вже перехворіло на ковід. Але говорити про якийсь колективний імунітет ще зарано.

"Ми вже звикли до цього вірусу, й він переходить у разряд банальної респираторно-вірусної інфекції. Й цим захворюванням ми можемо тепер хворіти від 2-4 разів на протязі року", - сказав лікар-інфекціоніст Володимир Іванович.

Коронавірус все одно залишився грізною хворобою - важкі випадки захворювання й зараз не рідкість: з 10 захворівших 1 важко переносить це захворювання. Це, як правило, люди, в яких є супутні хронічні захворювання. При перших ознаках захворювання на ковід, потрібно відразу звернутися до сімейного лікаря та наблюдати за розвитком хвороби. При проявах дихальної недостатності хворого відправлять до стаціонару, де з ним будуть проводити відповідну терапію.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, як у Дніпрі поправити "налаштування" організму та перемогти панічну атаку.