Служба в армії не має статі: експертка роз'яснила, чи можуть жінок мобілізувати нарівні з чоловіками

Мобілізація жінок стала темою, яка хвилює українок впродовж останніх декількох тижнів. Головне питання – чи можуть жінок мобілізувати на рівні з чоловіками? Експерти зазначають, у мирний час брати на службу дівчат можуть тільки за їх добровільним бажанням, тоді як під час воєнного стану мобілізація діє виключно для всіх військовозобов’язаних. Про це в ефірі національного телемарафону розповіла юристка "Юридичної сотні" Наталія Фещик, передає Дніпровська Панорама. 

Так, за словами юристки, в указах президента не йде мови про гендерне розмежування військовозобов'язаних. Це означає, що в період дії військового стану мобілізованими можуть бути всі. 

На сьогодні в нас діє другий указ президента про мобілізацію, якщо не рахувати періоду довоєнного стану антитерористичної операції. Коли ми аналізуємо ці укази, там не йде мова про гендерне розмежування — жінок та чоловіків. Там вживається єдиний термін «військовозобовʼязані особи». Тобто де-юре і сьогодні жінки мали б бути мобілізованими, – пояснює Фещик. 

При цьому юристка підкреслює: на сьогодні не було ще жодного випадку примусової мобілізації жінок: всі військовослужбовиці служать в армії виключно на добровольчій основі. Ймовірно, що гендерного розмежування ми не побачимо і в наступних указах президента, припускає експертка. 

Як це буде у наступному указі президента і як це буде після 1 жовтня, ми будемо бачити лише у наступних нормативно-правових актах. Скоріш за все, знову буде вжито термін «військовозобовʼязані». Інше питання, як це буде працювати на практиці, – зазначає Наталія Фещик. 

Зазначимо, що заступниця Міністра оборони Ганна Маляр в нещодавньому ефірі телемарафону повідомила, що наразі питання про мобілізацію жінок не стоїть. З 2014 року жодна жінка не була примусово мобілізована на військову службу, підкреслила заступниця міністра. 

Читайте також: Жінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою – Генштаб