У Дніпрі працює Служба підтримки сімей з дітьми раннього та молодшого віку. Хто може туди звернутися

У понеділок, 24 квітня 2023 року, черговий по місту заступник міського голови Дніпра, директор департаменту соціальної політики Дніпровської міськради Едуард Підлубний перевіряв виконання доручення міського голови Бориса Філатова щодо піклування про родини з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах. Черговий по місту відвідав відділ Дніпровського міського центру соціальних служб у Чечелівському районі, та перевірив як там працює Служба підтримки сімей з дітьми раннього та молодшого віку. Про це повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на пресслужбу Дніпровської міськради.

Підлубний Діти

У Дніпрі в лютому 2023 року було відкрито нову "Службу підтримки сімей з дітьми раннього та молодшого віку" (від 0 до 6 років). Службу створено в рамках проєкту "Захист дітей у надзвичайних ситуаціях", що реалізується Дніпровським міським центром соціальних служб  у співпраці з БО "Надія та житло для дітей".

Дитина грається

Основне завдання новоствореної служби - допомагати батькам з дітьми від 0 до 6 років, які найбільше постраждали через війну та у яких можуть виникнути ризики опинитися у складних життєвих обставинах. Їм надається різностороння соціально-психологічна підтримка.

Діти Дніпро

У службі з сім’ями працюють психологи, логопеди, арт-терапевти та фахівці із розвитку дитини. Для малечі проводять колективні та індивідуальні розвиваючі заняття, а для дорослих - навчальні заходи для підвищення педагогічної компетентності, консультації, батьківські клуби.

Батьки дітей

Хто у Дніпрі може отримувати послуги "Служби підтримки сімей з дітьми раннього та молодшого віку"

  • діти з багатодітних родин та їхні батьки;
  • діти та родини внутрішньо переміщених осіб (ВПО);
  • родини, у яких існує загроза вилучення дітей;
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають під опікою;
  • діти, у яких матері виховують їх без підтримки батька та родичів;
  • діти, що виховуються в сім’ях, які потрапили у складні життєві обставини;
  • діти, батьки / один з батьків яких є учасниками бойових дій.

Всього у Дніпрі за час роботи служби спеціалістами проведено 1 488 розвиваючих і корекційних занять із дітьми та 315 занять з батьками, направлених на підтримку емоційної рівноваги, навчання методів збереження психологічного здоров’я в умовах війни, вивчення важливості емоцій дітей і шляхів реагування на їх прояви. Крім того, надано 129 консультацій батькам щодо особливостей вікового розвитку дітей раннього та дошкільного віку стосовно страхів дітей та методів з ними справитись.

На сьогодні в службі отримують допомогу 201 дитина (99 хлопчиків, 102 дівчинки) та 143 батьків. Це 142 сім’ї, з яких 72 - сім’ї ВПО.

Служби підтримки сімей з дітьми раннього та молодшого віку у Дніпрі розташовані за адресами:

  • вул. Новосільна, 21, телефон 068-7453010
  • вул. C. Нігояна, 3, телефон 068-7452170
  • вул. Кожем'яки, 11, телефон 098-3004560
  • вул. 20-річчя Перемоги, 15, телефон 098-3004563.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Дніпрі вдосконалили роботу єдиного міського реєстру для громадян, які потребують соцзахисту.