У Дніпрі проведуть розкопки німецького кладовища, де поховання військових Вермахту. Ексклюзив

Друга світова війна закінчилася майже вісім десятиліть тому. Однак відголосок тих страшних подій ми відчуваємо донині. Широковідомий вислів, що війна не завершена, допоки не похований останній солдат. В останньому світовому конфлікті загинули десятки мільйонів людей. А тому природньо, що велика кількість військових знайшли спочинок на полях фронтів. Зокрема, у Дніпрі (тоді – Дніпропетровську) знаходилось щонайменше два кладовища, де в роки нацистської окупації ховали солдат та офіцерів вермахту. Дослідники готуються провести розкопки на місцях поховань, повідомляє Дніпровська панорама 

верм3

У Дніпрі є ціла низка знищених або занедбаних кладовищ. Самі по собі вони становлять культурну цінність. Але, за словами начальника управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради Надії Лиштви, до переліку такої спадщини поки що не внесені. 

У Дніпрі знаходилось щонайменше два кладовища, де ховали солдат та офіцерів вермахту.

Військових вермахту у 1941-43 роках їх ховали на території парку Пам’яті та примирення.

Межі кладовища були встановлені за допомогою додатку OldMaps.

Роботи з виявлення старого кладовища заплановано провести до кінця цього року.

Як розповів Артем Костюк, блогер, засновник проєкту OldMaps, старі кладовища часто знаходяться на території нинішніх парків. Для прикладу, могила архітектора Красносельського розташована у парку 40-річчя Перемоги. На цьому ж місці поховані й тисячі солдат та офіцерів Червоної армії.

верм2

Щодо військових вермахту. У 1941-43 роках їх ховали на території парку пам’яті та примирення, що біля сучасного автовокзалу. В останній раз поховання досліджували у 2021 році. Тоді було ексгумовано рештки понад двохсот солдат. Разом із тим, у 2023 році блогер Артем Костюк зробив пост у соціальній мережі Facebook щодо ще одного німецького поховання часів Другої світової. На цей раз – на території одного з лікарняних закладів на лівому березі Дніпра. Під публікацією дослідника міської історії розгорнулася жвава дискусія.  

Подробиці - у нашому відео

Нагадаємо, раніше ми писали

На Дніпропетровщині помітили небезпечну отруйну рослину з неприємним запахом (фото)