Від її співу щемить серце і згадуєш маму: невідомі факти про легендарну Квітку Цісик (Відео)

Її голос звучав у оперних та естрадних залах, рекламних роликах, але найширше визнання вона отримала як виконавиця українських народних пісень. Касети з її альбомами «Пісні України» та «Два кольори» поширювалися між людьми на Радянській Україні.

Американській співачці українського походження 4 квіртя мало б виповнитись 66 років, а 29 квітня - річиця її смері.

Згадаємо, яким було життя зірки, яка мріяла про Україну.

Про батьків

Батьки Квітки Цісик познайомилися під час Другої світової війни, а 18 липня 1944 року у лемківській Криниці Володимир Цісик побрався з Іванною Лев.

З театралами молодята подалися до Данцингу, де пережили страшне бомбардування, та навесні наступного року повернулись до батьків, ще й разом з братом Володимира Зеником, теж музикантом театру.

Ще кілька місяців велика родина поневірялась і переховувалась від німецьких військ, що відступали, аж поки 1944 року не потрапила до табору переміщених осіб у німецькому місті Байройт.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=gQsw6TJdxDY

1949 року родина виїхала до США, де Володимир 1952 року став співорганізатором й викладачем в Українському музичному інституті у Нью-Йорку, а Іванна влаштувалася до банку.

15 березня 1955 року Іванна та Володимир Цісики отримали громадянство США.

 

Дитячі й юнацькі роки Квітки Цісик проходили за звичними для української емігрантської родини школярсько-вишкільними заняттями.

В буденні дні Квітка Цісик навчалася в американській стандартній школі, а по суботах прямувала до школи українознавства, куди її записали батьки, намагаючись зберегти зв'язок з батьківщиною та українським людом.

щщ

І скрипка, і спів

Квітка з 4 років займалася скрипкою, але юначкою зрозуміла, що головна її любов – це спів.

Такий голос, як у неї, таку манеру виконання можна почути в карпатських селах. Білий голос іде з глибини, десь із живота.

У Квітки є кілька пісень в першому альбомі, заспіваних у такій манері.

хх

 

Після смерті батька у 1971 році, коли Квітці було 17, потреба заробляти на життя звернула молоду співачку з оперного шляху в світ джинґлу.

Певний час вона виступала в клубах Нью-Йорку та не втомлювалась надавати свої записи продюсерам і рекламним агенціям для прослуховування.

У 25 років Квітка Цісик записала саундтрек до фільму "Ти — світло мого життя". 1978-го він отримав "Оскара" як найкраща пісня до кінофільму.

Проте нагороду дали іншій співачці — американці Деббі Бун, а з фінальних титрів ім'я Квітки вирізали, через особистий конфлікт між нею та режисером картини.

Піснею увірвалась у світ реклами

В середині 1970-х Квітка відчайдушно увірвалася в світ реклами на телебаченні та радіо, де її чекала справжня американська слава.

Ще студенткою Квітка, взявши собі псевдонім Кейсі, не відчувала жодних труднощів у різних музичних стилях. Її почали запрошувати джазові, поп- і рок-зірки. Цісик допомагала Pоберті Флeк, Бобу Джeймсу, Дейвіду Сeнборну, Майклу Бoлтону, Карлі Сaймон, Лінді Рoнстадт та іншим, а також Квінсі Джoнсу – відомому продюсеру-аранжувальнику Америки, котрий відкрив феномен Майкла Джeксона.

Неодноразово брала участь у комерційних проектах. За допомогою її витонченого співу свій імідж створювали корпорації AВC, NВC, CВS, Вurger Kіng, МcDоnald’s, American Airlines та Delta Air Lines, Соca-Сola, Рepsi-Cоla та інші.

ми

Квітка - найдорожча виконавиця

З початку 1980-х вона стала однією з найдорожчих і найпопулярніших виконавиць джинґлів у США – рекламних мотивів для радіо й телебачення. 1981 року Квітка записала для компанії «Ford Mоtor» рекламну пісню «Have You Driven a Fоrd Lately?».

Відтоді й аж до смepті вона залишалася єдиним голосом цієї автомобільної компанії. 1987 року в компанії «Ford» підрахували, що загальна аудиторія Квітки становила понад 20 мільярдів слухачів – майже в чотири рази більше ніж населення Землі на той час.

Це світовий рекорд для корпоративного соліста. Також виконувала джинґли для Chevrolet, Cadillac, Toyota.

род

Записи пісень співачки з Америки українського походження з’явилися ще наприкінці 80-х на підпільних платівках, головним чином долучившись до того українського пробудження й розвою, що призвів зрештою до здобуття Україною незалежності.

1980-го з'явився її перший україномовний альбом "Пісні України". Для його запису запросили музикантів, які працювали зі співаком Френком Сінатрою. Вклали власні $200 тис.

рр

Найбільша любов

Але сама співачка лише одного разу відвідала рідну землю своїх батьків у 1983-му. Квітка Цісик усе життя мріяла проїхати з концертним туром вже незалежною Україною.

Квітка Цісик була не лише талановитою  співачкою, але й художницею.  Наприклад, власноруч розмалювала свої рукавички, зобразивши на них улюблені квіти та свою мрію – птаха, який літає над Україною.

Квітка обожнювала прості польові квіти: маки, волошки, ромашки.

На одному з  дисків, вона навіть сфотографована з букетом червоних маків. Ще одним великим захопленням співачки були  коні.

Квітка мала чобітки з цікавою орнаментикою, виготовлені на її замовлення, – нині вони, до речі, зберігаються у Львівському музично-меморіальному музею Соломії Крушельницької.

Орнамент містить кольори українського прапора, тому для Квітки ця пара була особливо дорогою.

ж

Не доживши 5 днів до свого 45-річчя, Квітка Цісик померла від раку грудей.

Страшна хвороба стала справжнім фатумом для сім’ї Цісиків: 1994 року відійшла у засвіти Квітки мати Іванна, а в 2003 році – сестра, талановита піаністка Марія.

В пам’ять про Квітку в США засновано фонд підтримки музично обдарованих дітей у Rudolph Steiner School, а в пам’ять про Марію – фонд «Адже життя прекрасне», що акумулює кошти на закупівлю мамографічного обладнання для України.

У Львові на честь Квітки Цісик назвали вулицю. Кілька років тому на ній відкрили музей співачки.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=gQsw6TJdxDY Читайте також: «А теперь горбатый!»: киноленте «Место встречи изменить нельзя» 40 лет (Интересные факты) А вы боитесь стареть? 10 изменений, которые выдают возраст сильнее, чем паспорт  Вы не поверите, какая погода в Днепре будет на выходные  Подписывайтесь на нашу страницу в Facebook. Подписывайтесь на наш канал в Telegram.