Коли викопувати часник та як зберегти врожай на всю зиму
Літо ще у розпалі, але для досвідчених городників вже настав час збирати часник. Щоб ароматні зубчики радували вас свіжістю всю зиму, важливо не лише вчасно викопати врожай, але й правильно його обробити та створити оптимальні умови для зберігання, повідомляє Дніпровська порадниця.
Як правило, коли нижня частина стебел часнику починає жовтіти і сохнути, а вгорі листя все ще зелене, часник вже готовий до збирання. Акуратно викопайте одну або дві рослини, щоб перевірити розмір головок, стан "бороди" (коренів) та зубчиків. Якщо зубчики добре сформувалися і легко відокремлюються, зовнішня шкірка щільна і паперова, часник дозрів.
Викопайте часник і очистіть його від грудок землі. Не мочіть головки, щоб на них не з'явилася пліснява під час зберігання.
Після очищення часнику слід його висушити - покласти в сухому місці, яке добре провітрюється, захищеному від прямих сонячних променів.
Коли зелене листя пожовкне і засохне разом з корінням, стебла слід обрізати, залишивши приблизно 1,5 см. Після цього зберігайте часник у прохолодному, сухому і темному місці. Оптимальна температура – 15-20 °C. Зберігати часник можна у паперових пакетах, а ось поліетилен призведе до його швидкого гниття.
На грядці, що звільнилася від часнику, городниця порадила посадити картоплю. Для нього таке середовище буде здоровим, і він буде готовий до збору врожаю вже у жовтні.
Затягувати зі збором врожаю часнику не варто: інакше голівки можуть розколотися, зубчики почнуть відокремлюватися. Це значно скорочує термін зберігання часнику. Також слідкуйте за погодою. Викопувати часник краще в сухий день, щоб грунт не був надмірно вологим.
Також раніше ми писали Як врятувати огірки від спеки та збільшити урожай. Чим підживити огірки, щоб не жовтіли і не в’яли