У Дніпрі оселився птах, що може спати в польоті. Фото

Чорний серпокрилець (стриж) - надзвичайно цікавий і гарний птах. Ці неперевершені повітряні акробати проводять більшу частину свого життя в польоті. Один з них тепер оселився на стіні культурного кварталу в Дніпрі. Дивовижний мурал у вигляді мозаїчного панно сфотографував Валерій Кравченко, повідомляє Дніпровська панорама.

Ми, тим часом, розповімо про цікаві факти з життя справжніх стрижів. Вони дуже схожі на ластівок своїм зовнішнім виглядом. Але вони не є їхніми родичами. Це принципово відмінний від ластівок рід птахів. Ластівки відносяться до сімейства горобині, а стрижі відносяться до загону стрижоподібні.

Стрижів легко відрізнити від ластівок по більш вузьких крилах, по менш маневреному польоту і, звичайно, по швидкості.

У вигляді стрижів ідея польоту, що породила весь світ пернатих, була реалізована з чисто академічною завершеністю. Теоретичні розрахунки переконливо свідчать про те, що з появою стрижів в тривалій історії еволюції живих літальних апаратів була поставлена крапка. Краще стрижа літати неможливо.

Є у стрижів і ще їх одна особливість – різкі і значні коливання температури тіла. Звичайно, стрижі – тварини теплокровні, в цьому немає ніякого сумніву. Але температура їх тіла в більшій, ніж у інших птахів, ступеня, залежить від температури навколишнього середовища. Мало того, якщо температура падає занадто низько, стрижі ховаються в гніздо і як би впадають в сплячку, заціпеніння.

Ноги у стрижів маленькі, слабкі, з гострими кігтями. Ходити по землі ці птахи практично не можуть, вони здатні тільки сідати на гілки або чіплятися кігтями до вертикальних поверхонь.

Злетіти з землі стриж не може – крила при помаху вдаряються об землю. (Виняток становлять чорні стрижі – вони можуть підстрибнути і злетіти.) Іншим для того, щоб піднятися в повітря, потрібен якийсь трамплін, якесь піднесення. Тому стрижі все, що їм потрібно, проробляють в повітрі: ловлять комах, відшукують будматеріали і підстилку (пух, сухі травинки, підняті вітром, і так далі.

Є ще одна дивовижна особливість у стрижів – вони можуть спати в повітрі! Причому не кілька хвилин, а кілька годин, плануючи високо в небі, зрідка уві сні поворушуючи крилами. Вранці прокидаються і приймаються за свою звичайну справу — починають ловити комах.

Чорний стриж ловить комах своїм дзьобом прямо в польоті. Будова щелепи дозволяє набрати в рот до 1000 комах за один раз.

серпокрилець

серпокрылец

серпокрилець

серпокрилець

серпокрилець

серпокрилець

серпокрилець

серпокрилець

серпокрилець

серпокрилець

серпокрилець

серпокрилець

серпокрилець

серпокрилець

серпокрилець

Нагадаємо, раніше ми писали: Один із найстаріших та найвідоміших у Дніпрі: як виглядає парк імені Глоби влітку (Фоторепортаж)