11 травня - яке сьогодні свято. Що треба і категорично не можна робити

11 травня: День пам'яті Кирила і Мефодія, народні прикмети та іменини. 11 травня в православному календарі – це день пам'яті рівноапостольних Кирила і Мефодія, слов'янських просвітителів, які подарували слов'янським народам писемність. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Життя Кирила і Мефодія:

Кирило і Мефодій народилися у багатій родині в місті Солуні (сучасна Греція). Ще в юності вони вирішили присвятити своє життя служінню Богу і вирушили на гору Олімп, де жили в аскезі та вивчали слов'янську мову. Згодом за дорученням візантійського патріарха вони переклали слов'янською мовою найважливіші богослужбові книги – Євангеліє, Апостол, Псалтир та інші.

Кирилиця:

Одним із найважливіших здобутків Кирила і Мефодія стало створення слов'янської абетки – кирилиці. Їхня праця мала величезний вплив на розвиток слов'янської культури, адже завдяки їй стало можливим проводити богослужіння слов'янською мовою, а також розвивати писемність та літературу.

Що не можна робити 11 травня:

Не можна купатися у водоймах.
Не варто купувати надто дорогі речі.
Заборонено працювати в полі чи на городі.

Народні прикмети і традиції:

Погода: Яким буде день 11 травня, таким буде літо.
Веселка: Якщо на небі веселка, то буде вітряна погода в червні. Подвійна веселка віщує спеку.
Туман: Вранці над землею туман – скоро погіршиться погода.
Дощ: Якщо 11 травня йде дощ, то мокро буде ще 40 днів.
Русалки: Наші пращури вірили, що 11 травня з'являються русалки, тому обходили водойми стороною.

Іменини 11 травня святкують:

11 травня іменини відзначають: Олександр, Йосип, Кирило, Костянтин, Михайло, Ростислав.

Талісман:

Талісманом людини, народженої 11 травня, є сердолік – один із різновидів агату. Вважається, що він допомагає зберегти щастя в родині.

Пам'ятайте: Цей день – не лише привід згадати про Кирила і Мефодія, але й можливість замислитися над важливістю писемності та культури для нашого народу.

Фото: Unsplash