Балка Сажівка: зачароване урочище поблизу Дніпра (фото)

Сажівська балка (як її часто називають місцеві жителі – Сажівка) – одна з рекреаційних перлин Дніпра. Вона розташована у селищі Старі Кодаки, повідомляє Дніпровська порадниця.

Перша згадка про Балку Сажівку зустрічається у літописах XIII століття. Тоді балка була відома як «Сажа». Назва пов'язана з тим, що у балці видобували сажу, яка використовувалася для виготовлення пороху.

У XVII столітті в балці було засновано монастир, який було зруйновано у XVIII столітті. У XIX столітті в балці було збудовано кілька промислових підприємств, у тому числі чавуноливарний завод.

У XX столітті Балка Сажівка стала популярною туристичною пам'яткою. У 1930-х роках у балці було засновано парк, який існує і сьогодні.
Сажівська балка - це не лише дивовижна природна пам'ятка, але й місце з багатою історією. У 1639 році поряд з балкою було збудовано Кодацьку фортецю, яка стала одним із ключових укріплень Запорізької Січі.

Кодакська фортеця була зруйнована в 1711 році, але до наших днів збереглися її руїни. Також у Сажівській балці можна побачити залишки земляних валів, ровів та інших укріплень.

Крім того, Сажівська балка пов'язана з багатьма легендами та міфами. За однією з легенд, у балку веде таємний вхід у підземний світ. За іншою легендою, у балкі живе дух козака, який захищає ці землі від ворогів.


В даний час Балка Сажівка є одним із наймальовничіших місць у Дніпрі. Балка вкрита густим лісом, в якому мешкають різні тварини та птахи. У балці також є кілька історичних пам'яток, у тому числі залишки монастиря та чавуноливарного заводу.

Балка Сажівка відіграла важливу роль в історії Дніпра. У давнину балка була джерелом деревини та сажі, а в XIX та XX століттях у балці розвивалася промисловість. В даний час Балка Сажівка є популярною туристичною пам'яткою.

Але перш ніж мандрувати цією місциною, поміркуймо над незвичною назвою балки. Сажівка, пояснюється в словнику старих українських слів – то копанка, криниця на низу, де близько до поверхні підходять підземні води. Справді, в сажівці до води можна рукою дістати. Тут, у балці, в багатьох місцях росте тростина, що теж натякає на присутність якогось джерела чи річечки. Навесні ж на цій місцевості буяють гарні трави, багато квітів, деінде – дерева.

Також раніше ми писали Яким був Дніпро понад 100 років тому. Фото вулиці, яка ніколи не змінювала назву