Будьте обережні. Кому не можна їсти хурму

Регулярне споживання хурми може сприятливо впливати на організм, підтримуючи імунну систему, здоров'я очей, головного мозку і серця, знижуючи ризик остеопорозу і раку кишечника. Про це повідомляє Дніпровська порадниця

Що таке хурма?

Хурма — неймовірно смачний, солодкий і корисний плід, справжній дар осені! Вона багата на вітаміни, антиоксиданти та мікроелементи. Проте, як і будь-який продукт, вона має свої "протипоказання".

Ось кому варто обмежити споживання хурми або взагалі виключити її з раціону:


Популярні сорти хурми:

хурма «Персимон». Плоди мають великий розмір, гладку шкірку та яскравий помаранчевий колір. «Персимон» вирізняється солодкістю та відсутністю терпкості, навіть у недостиглому стані, що робить його універсальним для вживання;
хурма «Корольок». Плоди мають насичений смак із легкими шоколадними нотками. Хурма м'якша за текстурою, тому часто використовується у десертах;
хурма «Шарон». Гібрид хурми та яблука, виведений в Ізраїлі. Відмінною рисою є відсутність насіння та танінів, завдяки чому вона не буває терпкою. Сорт має хрумку текстуру та солодкий смак з легкими фруктовими нотами.
Також популярна хурма «Хачія», яка має видовжену форму, стає м'якою та солодкою лише після повного дозрівання. Іноді зустрічається дика хурма, що росте на території США, з дрібними плодами та насиченим смаком, але вона менш популярна через терпкість.

Чим корисна хурма?

Корисні властивості хурми для чоловіків та жінок обумовлені складом плода, а саме наявністю великої кількості вітамінів та мікроелементів. Користь хурми:

підтримує зір. Хурма багата на вітамін А (ретинол) і каротиноїди, які позитивно впливають на здоров'я сітківки і запобігають розвитку вікової макулярної дегенерації. Також лютеїн та зеаксантин, що містяться в плодах, захищають очі від шкідливого впливу ультрафіолету;
сприяє здоров'ю мозку. Антиоксиданти, включно з вітаміном С та флавоноїдами, захищають мозок від окисного стресу та запалень. Вони допомагають підтримувати когнітивні функції (пам'ять, концентрацію уваги) та знижують ризик вікових захворювань (наприклад, деменції);
підтримує здоров'я серця. Калій і магній, що містяться в хурмі, регулюють артеріальний тиск і запобігають перевантаженню серцево-судинної системи;
знижує ризик раку товстої кишки. Високий вміст клітковини сприяє регулярній роботі кишківника та виведенню токсинів. Антиоксиданти, включаючи бета-каротин, захищають клітини кишківника від пошкоджень та знижують ймовірність розвитку ракових пухлин;
запобігає коливанням цукру в крові. Розчинна клітковина, що міститься в хурмі, уповільнює всмоктування цукрів у кишківнику, забезпечуючи стабільніший рівень цукру в крові.
Полісахариди, що містяться в листі хурми, сприяють зменшенню запальних процесів, які можуть послаблювати кісткову тканину. Зазначені сполуки стимулюють метаболізм кісток, покращуючи їхню міцність та знижуючи ризик розвитку остеопорозу, особливо в період постменопаузи (у жінок) та літньому віці. Дослідження також показують, що хурма може бути корисною для профілактики пародонтиту (запалення тканин ротової порожнини) та ревматоїдного артриту.

Хурма при подагрі може бути корисним продуктом, оскільки вона не містить пуринів, що спричиняють підвищення рівня сечової кислоти в крові. Завдяки високому вмісту вітамінів, мінералів та антиоксидантів хурма може зміцнювати суглоби.

Нагадаємо, раніше ми писали

Які інфекції загрожують українцям під час перебоїв з водопостачанням та як убезпечити себе