Буряки вродили. Дніпрянка поділилася рецептом "Оленка" на зиму

Нинішній сільскогосподарський рік вочевидь був сприятливим для вирощування городини, особливо вродили столові буряки. Дніпрянка Олена Тертишна поділилася рецептом цікавої зимової закрутки, яку можна використовувати і яе самостійну страву, і як гарнір, і як заправку до борщу, повідомляє Дніпровська панорама.

Цьогоріч буряк вродив у нас так гарно, що я навіть і розгубилася, підбираючи рецепти зі своєї кулінарної книги  для смачних заготовок з цим безцінним для здоров'я овочем.
Садила лише два сорти буряка по 2 рядки кожен - червону кулю та єгипетський довгий солодкий - а назбирали аж 18 відер, - хвалиться жінка.

Вона передбачає, що, можливо, хтось може й скаже - буряк гарно зберігається, чого його консервувати?

Але у моїх запасах на зиму є три рецепти, які я завжди готую, бо вони смачні, поживні і можуть бути як гарнірами, так і інгрідієнтами основних страв.
Перший такий рецепт, який я планую готувати вже на цих вихідних - це салат Оленка, котрий я згадувала в рецепті #борщубанці. Свекруха щороку просить мене закрити їй цей салат, бо оцінила його  як чудову борщову заправку і приправу до багатьох страв її кухні.
Люблю цей салат, готую вже не перший рік і вам рекомендую - приготуєте, спробуєте і вже не зможете від нього відмовитися.
Багато хто з господиньок писали мені в месенджер з проханням розповісти про цей рецепт, тож ловіть його, - написала Олена Тертишна.

Отже, для салату Оленка вам потрібні:

  • 1. Буряк - 4 кг
  • 2. Морква, цибуля, перець солодкий - по 0,5 кг
  • 3. Помідори - 1,5 кг
  • 4. Часник - 200 гр
  • 5 . Рафінована олія - 0, 5 л
  • 6. Оцет 9% - 200 грамовий стакан
  • 7. Цукор - 180 гр
  • 8. Сіль- 50 гр

Приготування:

 Натерти буряк і моркву на великій терці, порізати соломкою перець, кубиками цибулю, помідори перекрутити в сік, почавити часник.

В каструлю з товстим дном влити олію та 10 хв пасирувати цибулю, потім додати моркву і перець і тушкувати ще 5 хв.

Далі додаєте буряк, сіль, цукор, половину оцту ( 100 мл) , помідорний сік і тушкуєте 40 хвилин, помішуючи на середньому вогні, щоб помірно кипіло.

Останнім додаєте часник та решту оцту і тушкуєте ще 10 хвилин.

Далі розкладаємо салат у стерилізовані банки, закручуємо кришками, перевертаємо, укутуємо, чекаємо вистигання.

Охололий салат спускаємо і підвал або переносимо в комірчину.

Де салат Оленка є незамінним? Це гарний гарнір до других страв, салат Оленка є повноцінним самостійним блюдом, його можна додавати в борщ, з ним я готую взимку шубу та інші салати, де серед складових є варений буряк.

А ще є пікантний варіант цього салату - на другому п'яти хвилинному етапі потрібно додати разом з солодким перцем 1подрібнену гостру перчинку . Цей варіант салату смакує як закуска   і також можна додавати в борщ та інші страви за вашим смаком. Мені до вподоби класичний варіант, чоловікові подобається пікантний. У борщу різниці не відчувається, ложку якого бурякового салату додаєте. Тому сміливо можна закривати саме той варіант, який вам до вподоби. Смачного!

Про інші два бурякові рецепти напишу іншим разом.

Готуйте, смакуйте, людей пригощайте, захисникам передавайте і буде вам щастя! Усім миру і Перемоги !!! - побажала Тертишна.

Нагадаємо, раніше ми писали: Тісто для пиріжків на окропі за 5 хвилин. Можна смажити, парити та запікати (фото)