Чи законно вручати повістки родичам військовозобов'язаних: роз'яснення адвоката

У соцмережах активно обговорюють законопроєкти щодо змін по мобілізації. Адвокат Роман Сацик прокоментував деякі актуальні питання, з якими звертаються до нього найчастіше. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Дніпро Регіон.

У ЗМІ пишуть, що співробітники ТЦК разом з поліціянтами будуть ходити по будинкам та вручати повістки або це перекладуть на керівників ОСББ. Хочемо запитати стосовно такої ситуації. Як приклад, військовозобов’язаний не проживає за місцем прописки. Бувають ситуації, колі близькі не знають нової адреси мешкання, де проживає їх родич.

Чи вважається вручення повістки родичам дійсним?

Законодавством України не передбачено, щоб родичі якось передавали або отримували повістки замість військовозобов’язаного. Якщо представники ТЦК вручають повістки родичам, але при цьому чоловік не брав документ і не розписувався про його отримання, то така повістка не зобов’язує зʼявитись в ТЦК.

Повістка має корінець, на якому має стояти підпис особи про отримання. Корінець відривається і повертається в ТЦК. Саме відривний корінець свідчить про належне вручення повістки. Якщо його немає, то немає і підстав для відповідальності за неявку.

Відповідь на це питання однозначна: не вважається.

Законодавством України не передбачено, щоб родичі військовозобов’язаного отримували повістки замість нього. Якщо представники ТЦК вручають повістку родичам, а сам військовозобов’язаний не брав документ і не розписувався про його отримання, то така повістка не є обов’язковою для виконання.

Повістка має відривний корінець, на якому має стояти підпис особи про отримання. Саме цей корінець є доказом того, що повістка була вручена належним чином. Якщо відривного корінця немає, то немає і підстав для відповідальності за неявку на виклик.

Що стосується перевірки телефонів співробітниками ТЦК, то це питання чітко не врегульовано законодавством України. Під час поверхневого огляду речей ви повинні самостійно показувати їх правоохоронцям. Однак, вилучення поліцією мобільного телефона та передавання його співробітникам ТЦК є абсолютно неправомірними.

Висновок:

Вручення повістки родичам не є дійсним.
Якщо повістка не містить відривного корінця, то вона не є обов’язковою для виконання.
Перевірка телефонів співробітниками ТЦК під час воєнного стану є неправомірною.

Якщо родичі відмовляються повідомляти нову адресу місця проживання військовозобов’язаного. Чи мають право перевіряти телефон співробітники ТЦК?

Питання перевірки телефонів під час воєнного стану чітко не врегульовано законодавством України. Під час поверхневого огляду речей ви повинні самостійно показувати їх правоохоронцям. Однак, вилучення поліцією мобільного телефона та передавання його співробітникам ТЦК є абсолютно неправомірними.

Не є правомірним вручення повістки родичам. Вони можуть не отримувати повістку, оскільки існує обов’язок вручення її особисто саме тій людині, чиє прізвище вказано в документі.

Нагадаємо, раніше ми писали

На Дніпропетровщині молодь "віджигала" під пісні зрадниці Анни Асті в місцевому барі (відео)