Чому не можна показувати плаття до весілля (прикмети)

Наречений не повинен бачити сукню нареченої до весілля. Мабуть ви чули таке не раз. А от чому, знає мало хто. Дніпровська панорама вирішила дізнатися, звідки "ноги" ростуть в цього забобону.

Основна тема цього забобону полягає в тому, що якщо показати сукню нареченому, то спільне життя у них не складеться.

Його походження йде ще із часів Київської Русі. Як розповіла Оксана Король, на весілля наречена готувала собі особливе вбрання. Жінки вишивали сорочки яскравими кольорами, а в узори вкладалися символи, які мали би притягнути в долю все найкраще: достаток, мир, любов та благословення сил. Вбрання мало бути унікальним, оригінальним із зашитим у ньому кодовою системою.

Радше за все, що показувати сукню нареченому не можна було через те, що знаки, які вишивала наречена, були  таємницею. Переживалося, щоб ніхто не відшив у них цей узор, бо це може перебити долю, – припускає докторка філологічних наук та етнографиня Оксана Король.

Втім є що одна версія походження забобону. Лякаючи доньок потенційно невдалим сімейним життям, мами таким чином хотіли вберегти дівчат від дошлюбних інтимних відносин.

Чиста біла сукня – це алегорія. Не показувати сукню нареченому – це не про одяг, це про цнотливість.

До речі, наречена також вишивала сорочку і своєму коханому. За словами Оксани Король, навіть були випадки, що коли молодий чоловік не міг визначитися, кого він більше любить, то обирав собі ту дівчину, яка рясніше йому вишиє сорочку.

Нагадаємо, раніше ми писали: Таємничий радянський бункер та вовче лігво: міфи про Безп'яту балку у Дніпрі