Де у Дніпрі знаходилася "Лиса гора" і куди зникла (фото)

1975 рік. Лиса гора на ж/м Червоний Камінь у Дніпрі. Це фото з архіву колишнього мешканця Червоного Каміння привернуло увагу багатьох мешканців міста. Адже інформації про те, що в Дніпрі є своя "Лиса гора", що асоціюється з шабашами відьом, чаклунством тощо, майже немає. Справа в тому, що і це місце багато в чому змінилося, повідомляє Дніпровська панорама.

Як виявилось, у Дніпрі раніше було місце, що називалося «лисою горою». Вона знаходилася біля кар'єру на житловому масиві Червоний Камінь.

Сам кар'єр існує вже більше століття. На початку 1990-х років тут уже видобували граніт, а замість будинків тут розташовувалась кам'яна дамба, але у 1970-х роках вона пішла під воду. Її частково зруйнували, коли намивали косу.

Гори піску, що отримали прізвисько «лиса гора» або як їх ще називали «піски», з'явилися на житловому масиві на початку 1970-х років. Цей пісок привезли сюди на тимчасове зберігання. Пісок потрібен був для відсипання набережної у цьому районі.

На місці майбутньої «лисої гори» стояв земснаряд і намив пісок для будівництва.

На «лису» приходили купатися. Вона упиралася в човнову станцію, там була невелика заплава з очеретами та водоростями. У вихідні там рибалили. Вода була чиста, білий пісок.

Під землею кар'єр та річка «з'єднані», завдяки чому він не пересихає, а вода майже не цвіте.

Згодом пісок таки використовували за призначенням. До середини 1990-х років «лиса гора» з кар'єру «зникла». Тепер воду оточують з одного боку скелі, з іншого – пологий вхід у воду. Глибина кар'єру близько 12 метрів. Це не офіційне місце для купання, відпочинок тут можна вважати диким. Купатися заборонено, оскільки дно водоймища не перевіряється водолазами.

Нагадаємо, раніше ми писали: На Дніпропетровщині висадили новий ліс у пам’ять про загиблих захисників