Де в Дніпрі знаходиться вулиця Стара Пристань: історія та дивовижні подробиці (фото)

Нещодавно, півтора роки тому, в Дніпрі нову назву отримала вулиця Байкова, що знаходиться в Соборному районі. Тепер вона називається Стара Пристань. Коли вулиці повернули колишню назву, зріс інтерес до історії цієї місцевості – звідки така назва Стара Пристань? Краєзнавці виявили цікаві факти. Про них повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на групу в ФБ "Історія у фотографіях. Катеринослав - Дніпропетровськ".

Вулиця знаходиться на березі Дніпра, там де раніше були легендарні пороги. Логічно, що першими її мешканцями були лоцмани, які перевозили людей через річку. Вулиця заселялася з 1760-х років. Але першу назву отримала лише у 1950-х. Тоді вона називалася Дніпровською. Але вже за 10 років її перейменували на вулицю Байкова.

Як раніше, так і зараз, це окремі господарства. З усіх визначних пам'яток тут є будинок старої водокачки, звідки воду перекачували на один із заводів міста, а також чудові краєвиди на річку Дніпро.
Почала досліджувати місця Олена Присягіна засновниця співтовариства "Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ". І це зрозуміло, адже дитинство Олени пройшло саме тут.

У Лоцкаменці жила моя бабуся і там я провела своє дитинство. І мені завжди була цікава історія цього селища. Історію лоцманів, порогів, храму, я дізналася давно. А ось такі, здавалося б незначні подробиці, можна дізнатися лише у місцевих мешканців, - написала Олена Присягіна.

     

У моєму дитинстві ця вулиця була на самому березі Дніпра. Але вздовж вулиці була невелика скеля. Її підрівняли, зробили майданчик, встановили лавочки для очікування річкового трамвайчика. Трамвачик цей курсував від Речпорта і був дуже зручний для місцевих жителів, - розповіла Олені місцева мешканка

   
У 1960-х роках на вулиці облаштували пристань – для цього довелося підірвати скелю.

     
 
На вулиці  було кілька крутих ярів. Засипали їх нещодавно, років 10 тому. За словами місцевих жителів, у «ями» зсипали уламки будівлі «Дитячого світу» після її знесення.

   

Тільки ось шкода, що кручі засипані, хоча для місцевих жителів напевно це й на краще.
Та круча, що знаходиться на центральній вулиці селища, була повністю засипана уламками будівлі "Дитячого світу". Та й від верхньої кручі залишилася лише невелика частина,- згадує Олена Присягіна.

Місце, де була пристань, Олена вказала на фото стрілкою.

     

Згодом зупинка з пристанню стала не потрібна – річкою перестав курсувати водний транспорт, і її територія перетворилася на житлову зону з ґрунтовою та частково асфальтованою дорогою.

Раніше ми писали про: У Дніпрі вибрали нову назву для вулиці Маршала Малиновського. Подробиці.