У новому форматі. Відбулося засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад

У новому форматі 29 серпня відбулося засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, повідомляє Дніпровська панорама.

У рамках розширеної зустрічі під головуванням керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака відбулося безпосереднє спілкування з представниками територіальних громад регіонів нашої країни, першим з яких стала Херсонська область.

Як зазначив Андрій Єрмак:

Сьогодні сили оборони звільняють територію України від окупантів, наближаючи нашу перемогу. Ми ж маємо забезпечити нормалізацію життя там, де це можливо. І вже зараз, не чекаючи того, як це відбуватиметься після перемоги.

Голова Президії Конгресу запропонував зосередити першочергову увагу на питаннях екологічної ситуації та відновлення водопостачання на деокупованій території Херсонщини, прискорення буріння нових свердловин, ремонту та будівництва водогонів. Також окремо зупинитися на відновленні житла та соціальної інфраструктури, щоб людям було, куди повертатися, а також враховуючи наближення зими. 

Ми маємо вирішувати всі питання разом. Держава максимально допомагатиме. Але належна організація процесу – за місцевою владою. Безгосподарність та зловживання будуть розцінюватись як зрада. Ні на мить не забуваймо: в нас ще триває війна, – наголосив Андрій Єрмак.

Також до засідання Президії Конгресу долучилися фермери та аграрії Херсонської області. Відновлення регіону неможливе без відновлення економіки. Підтримка місцевого бізнесу – важливе питання.

Тому з представниками місцевого бізнесу, аграріями та фермерами обговорювали важливість доступних кредитів та полегшених кредитних умов для деокупованих територій, пільгового кредитування сільськогосподарських підприємств. Підприємці цікавилися також питанням відновлення Інгулецької зрошувальної системи.

Як зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, саме такий формат засідань Президії Конгресу є дуже практичним та корисним. 

Триває робота з обстеженням саперами постраждалих територій та знешкодження мін та інших вибухонебезпечних предметів, які вимило водою. Також поліція забезпечує охорону правопорядку, працюють патрулі задля недопущення мародерства та інших злочинів.

Міністр внутрішніх справ України, керівник робіт із ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС Ігор Клименко зазначив, що після підриву росіянами дамби органам системи МВС вдалося налагодити підвіз питної води у постраждалі райони, а також продуктів харчування та речей першої необхідності.

Щодо ситуації на Херсонщині в цілому виступив начальник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

За його словами, внаслідок підтоплень зруйновано або пошкоджено понад 3200 об’єкта. Державну допомогу виплачено понад 13,5 тисячам жителів Херсонщини на суму понад 60 млн грн, з обласного бюджету допомогу отримали понад тисяча громадян та ще тисяча – з місцевого бюджету. Організовано оформлення допомоги постраждалим громадянам від міжнародних організацій.

Також обговорили стан забезпечення вчителів ноутбуками і дітей необхідними гаджетами для проведення навчання у форматі онлайн. 

Учасників засідання поінформували про роботу хабу для внутрішньо переміщених осіб з Херсонщини, який працює на Одещині. Обговорювалося питання допомоги у працевлаштуванні вимушених переселенців з Херсонської області.

Також раніше ми писали У Дніпрі малому та середньому бізнесу відшкодують чверть суми кредитних відсотків. Філатов уклав з банками меморандум підтримки