До Великодня дніпрянка розкрила секрет Ельфійської паски: рецепт

Незабаром Великдень. Це православне свято містить у собі унікальну народну традицію й також має свою естетику. Тож знов будуть яскраві крашанки, духмяні звичайні й незвичайні паски. Творчі здібності доведуть всі бажаючи. Втім цікаво, як люди, професійним заняттям яких є мистецтво, ставляться до традицій цього свята. Саме вони іноді придумують щось цікаве, повідомляє Дніпровська панорама

Яна Куницька, директорка Дніпровської Школи образотворчого мистецтва та дизайну імені Вадима Сідура. Яна влаштовує багато унікальних проєктів пов’язаних з різними жанрами мистецтва. І як творча людина, яка тонко відчуває форму, вона ставиться і до свят, як до мистецьких подій.

Втім, Великдень у низці дат стоїть для Яни окремо. При цьому таке ставлення засновано не на релігії. А перш за все - на сімейних традиціях і пам’яті. Багато довелося пережити рідним Яни, але щовесни люди знов набували надію й сили жити. І як правило, новий життєвий виток пов'язували із Великоднем.

         

Це таке світле свято родом з дитинства. У родині мами Великдень святкували завжди і у радянські часи  теж. Согади з дитинства пов'язані саме з цим, з відчуттям теплого дому, гарних пасок, яскравих крашанок і  дивного відчуття єдності родини, - розповідає Яна 

Діти жінки - син Ян й донька Мілла дуже люблять ці дні, напередодні свята. Щось придумують завжди. Наприклад,  Їм належить назва одного з рецептів пасок. Це рідкісні дні, коли родина разом.

Сам процес прибирання у чистий четвер, розмальовка крашанок, готування пасок... Крім родинних рецептів пасок у мене є такий прикольний. Мені його подарувала подруга Оленка Манжелей. Мої діти називають ці паски «Ельфійськими». Чому, тому що в цих пасках зовсім немає яєць, тобто вони вегетаріанські. Це рецепт на кшталт італійського кексу панетоне і моїм дітям подобається називати це "ельфійськими» пасочками. Вони легкі й смачні, - ділиться Яна

Ельфійська паска більш ніж будь яка містить різноманітні сухофрукти. Кажуть, ельфи їх дуже люблять, від простого ізюму до екзотичної папайї.

Рецепт Ельфійської паски

1. 100гр м'якого вершкового масла розтерти з 1ст цукру +1ст сметани, додавати поступово і вимішувати

2. 1ст сухофруктів, вимитих і замочених+2,5ст борошна, просіяного, додавати все поступово

3. 1ч.л.соди погасити лимонним соком (яблучним оцтом).

4. Тісто повинне бути густе, але не круте.

5. Випікати 40-50 хвилин при 200 градусах (25 хвилин - 200 градусів і 30 хвилин - 180 градусів)

Вихід маленький, підіймаються не сильно, а виходять дуже смачними! З цього виходить приблизно 5 невеликих пасочків, я робила вдвічі більше. Ще важливо! - соду треба перед мукою класти, - додає Яна

 А прикрасити таку паску у сучасному ельфійському стилі можна попросити дітей.

           

Раніше ми писали про: Де у Дніпрі можна подивитися на квіткову красу. Ботсад відкриває сезон