Догляд за орхідеями: 5 порад для новачків від досвідчених флористів

Орхідеї вважаються вибагливими рослинами і вимагають ретельного догляду. Їхня примхливість є головною причиною того, чому не можна тримати орхідеї вдома новачкам у квітникарстві. Але якщо ви все ж вирішили зробити вдома тропічний куточок, то важливо знати кілька правил. Дніпровська порадниця зібрала п'ять порад про те, як доглядати за орхідеями, від досвідчених флористів.

Виберіть відповідний сорт

Догляд за орхідеями починається з вибору відповідного сорту. Новачкам краще почати з видів, які не дуже вимогливі до догляду, наприклад, Каттлея або Пафіопеділум.
При покупці також зверніть увагу на стан квітки. Орхідея повинна мати міцне і здорове однотонне листя, а на коренях не має бути ознак захворювань. Важливо, щоб ґрунт був добре дренованим.

Підготуйте ґрунт

Якщо ви хочете посадити орхідею в ґрунт самостійно, то спочатку рекомендується удобрити землю. Для орхідей добре підходить універсальне добриво "20-20-20". Посадковий матеріал має бути пухким. Добре підійде мох-сфагнум або великі шматочки кори. У звичайній землі вода затримується надовго, через що коріння орхідеї може згнити.
Потім простерилізуйте насіння орхідеї і розкидайте по землі тонким шаром.

Використовуйте пластикові контейнери

Орхідеї рекомендується вирощувати саме в пластикових контейнерах, при чому обов'язково з отворами для дренажу на дні. Крім того, в прозорому пластиковому горщику зручно спостерігати за здоров'ям і довжиною коріння. Коли воно перестане поміщатися в контейнер, рослину пора пересаджувати.

Подбайте про освітлення

Для нормального росту орхідея вимагає хорошого освітлення, однак прямі сонячні промені можуть її погубити. Дотримати баланс можна, поставивши горщик у півтінь на південному або східному вікні. За недостатнього освітлення рослину можна підсвітити фітолампою, розміщеною приблизно в 25 см.

Слідкуйте за вологою

У догляді за орхідеєю вкрай важливий правильний полив. Від надлишку вологи квітка може загинути. Флористи рекомендують поливати рослину приблизно раз на 7-11 днів, при цьому вода не має потрапляти на частини рослини. Також для квітки потрібна висока вологість повітря - бажано не менше 60%.

Також раніше ми писали Зовсім невибагливі та вдячні. Кімнатні квіти, які не люблять полив та сонце