"Доступні ліки". Як програма працює у Дніпрі та області

Попри війну держава стабільно фінансує програму реімбурсації «Доступні ліки». У Дніпропетровській області цьогоріч було виписано 1,08 млн електронних рецептів на «Доступні ліки». За цим показником Дніпропетровщина займає провідну позицію серед інших регіонів України, повідомляє Дніпровська панорама.

Програма продовжує розширюватися — вже протягом тижня пацієнти отримують електронні рецепти на знеболювальні препарати. На Дніпропетровщині вже виписали 20 е-рецептів на морфін і 15 людей вже отримали знеболення, — розповіла Голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак на під час регіональної поїздки.

В Дніпропетровській області очільниця НСЗУ зустрілась з власниками закладів охорони здоров’я, представниками медіа та пацієнтських організацій. Регіональна поїздка відбулась за сприяння проекту USAID Ukraine - USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Понад 381 тисяча мешканців Дніпропетровщини користується програмою «Доступні ліки» з часу її заснування.

З початку 2023 року у містах Дніпропетровської області погашено 90% виписаних е-рецептів, у смт — 83%, проте у селах — лише 20%.

У Дніпропетровській області є села, де доступність до найближчої аптеки, яка має договір з НСЗУ, складає понад 20 кілометрів. Пацієнти, а в більшості це старші люди, постають перед вибором: чи їхати так далеко за ліками, які вони можуть отримати безоплатно або з невеликою доплатою за програмою «Доступні ліки», чи піти в найближчу аптеку і заплатити повну вартість. Важливо, щоб кожен українець міг отримати необхідні ліки недалеко від дому, — наголосила НСЗУ Наталія Гусак.

Голова НСЗУ закликала очільників громад проаналізувати доступність програми реімбурсації для мешканців та докласти зусиль до того, аби якомога більше людей могли нею скористатися.
А саме: стимулювати аптеки, особливо в селах, приєднуватися до програми, сімейних лікарів виписувати е-рецепти на ліки, які входять в перелік лікарських засобів, які можна отримати за програмою «Доступні ліки».

Куди звертатися за е-рецептом та як знайти аптеку, яка відпускає «Доступні ліки»

Перевірити, які саме ліки включені в програму реімбурсації та, які є повністю безоплатними, а які з доплатою, можна в Реєстрі за посиланням.

Наразі за програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна отримати медичні препарати від:

  •        серцево-судинних захворювань;
  •        діабету 2-го типу;
  •        цукрового та нецукрового діабету;
  •        бронхіальної астми;
  •        епілепсії;
  •        розладів психіки та поведінки;
  •        хронічного обструктивного захворювання легенів;
  •        хвороби Паркінсона;
  •        імуносупресивні препарати.

У серпні 2023 року список поповнили:

  •       тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові;
  •       знеболювальні для паліативних хворих.

Попри воєнний стан, програма реімбурсації продовжує розширюватись. У серпні ми додали ще два напрями: тест-смужки для пацієнтів з інсулінозалежним діабетом та знеболювальні для паліативних хворих», — відмітила Голова НСЗУ Наталія Гусак.

Для того, щоб отримати препарати за програмою реімбурсації «Доступні ліки», потрібно отримати електронний рецепт від лікаря. В залежності від захворювання, рецепти виписують лікарі різного профілю: 

  • пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, діабетом 2-го типу, хронічним обструктивним захворюванням легень, а також ті, хто потребують препаратів для знеболення та тест-смужок для визначення рівня глюкози у крові, мають звернутися за рецептом до сімейного лікаря;
  • пацієнтам з нецукровим та цукровим діабетом рецепт виписує ендокринолог, а також сімейний лікар, якщо раніше пацієнт отримав план лікування у ендокринолога;
  • пацієнтам з епілепсією, хворобою Паркінсона, розладами психіки та поведінки рецепт виписує невролог або психіатр. При наявності складеного психіатром або неврологом плану лікування, рецепт може виписати лікар первинки;
  • пацієнтам, яким необхідно приймати імуносупресивні препарати, рецепт виписує трансплант-координатор.

Для отримання електронного рецепта потрібно записатися на прийом до лікаря первинної медичної допомоги (педіатра, терапевта, сімейного лікаря). В залежності від захворювання, лікар випише рецепт або направить до вузького спеціаліста. Далі пацієнт отримує SMS-повідомлення на свій номер з таким текстом: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ». Також пацієнт може попросити лікаря надати інформаційну довідку, яка буде містити номер рецепта, код підтвердження та інформацію про лікарський засіб. Інформаційна довідка не є електронним рецептом та має лише інформаційний характер.

Термін дії рецепта 30 днів.

Щоб отримати ліки необхідно звернутися до однієї з аптек, яка бере участь у державній програмі реімбурсації. Всі аптеки, які приєдналися до програми, мають наліпку «Доступні ліки» або «Інсуліни». 

В аптеці потрібно повідомити 16-значний номер та код електронного рецепта або пред’явити інформаційну довідку. 

Дізнатися, де найближча аптека з необхідними ліками можна:

  • зателефонувавши на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77 у робочі дні з 9:00 до 18:00 (понеділок-четвер) та з 9:00 до 16:45 (у п’ятницю);
  • через чат-бот «Спитай Гриця».

Нагадаємо, раніше ми писали: Такого не знають сучасні діти. У Дніпрі на вулиці знайшли раритетний засіб зв'язку (фото)