"Доступні ліки". Як програма працює у Дніпрі та області

Попри війну держава стабільно фінансує програму реімбурсації «Доступні ліки». У Дніпропетровській області цьогоріч було виписано 1,08 млн електронних рецептів на «Доступні ліки». За цим показником Дніпропетровщина займає провідну позицію серед інших регіонів України, повідомляє Дніпровська панорама.

рецепт на ліки

Програма продовжує розширюватися — вже протягом тижня пацієнти отримують електронні рецепти на знеболювальні препарати. На Дніпропетровщині вже виписали 20 е-рецептів на морфін і 15 людей вже отримали знеболення, — розповіла Голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак на під час регіональної поїздки.

В Дніпропетровській області очільниця НСЗУ зустрілась з власниками закладів охорони здоров’я, представниками медіа та пацієнтських організацій. Регіональна поїздка відбулась за сприяння проекту USAID Ukraine - USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Понад 381 тисяча мешканців Дніпропетровщини користується програмою «Доступні ліки» з часу її заснування.

рецепт на ліки

З початку 2023 року у містах Дніпропетровської області погашено 90% виписаних е-рецептів, у смт — 83%, проте у селах — лише 20%.

У Дніпропетровській області є села, де доступність до найближчої аптеки, яка має договір з НСЗУ, складає понад 20 кілометрів. Пацієнти, а в більшості це старші люди, постають перед вибором: чи їхати так далеко за ліками, які вони можуть отримати безоплатно або з невеликою доплатою за програмою «Доступні ліки», чи піти в найближчу аптеку і заплатити повну вартість. Важливо, щоб кожен українець міг отримати необхідні ліки недалеко від дому, — наголосила НСЗУ Наталія Гусак.

рецепт на ліки

Голова НСЗУ закликала очільників громад проаналізувати доступність програми реімбурсації для мешканців та докласти зусиль до того, аби якомога більше людей могли нею скористатися.
А саме: стимулювати аптеки, особливо в селах, приєднуватися до програми, сімейних лікарів виписувати е-рецепти на ліки, які входять в перелік лікарських засобів, які можна отримати за програмою «Доступні ліки».

Куди звертатися за е-рецептом та як знайти аптеку, яка відпускає «Доступні ліки»

Перевірити, які саме ліки включені в програму реімбурсації та, які є повністю безоплатними, а які з доплатою, можна в Реєстрі за посиланням.

Наразі за програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна отримати медичні препарати від:

  •        серцево-судинних захворювань;
  •        діабету 2-го типу;
  •        цукрового та нецукрового діабету;
  •        бронхіальної астми;
  •        епілепсії;
  •        розладів психіки та поведінки;
  •        хронічного обструктивного захворювання легенів;
  •        хвороби Паркінсона;
  •        імуносупресивні препарати.

У серпні 2023 року список поповнили:

  •       тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові;
  •       знеболювальні для паліативних хворих.

Попри воєнний стан, програма реімбурсації продовжує розширюватись. У серпні ми додали ще два напрями: тест-смужки для пацієнтів з інсулінозалежним діабетом та знеболювальні для паліативних хворих», — відмітила Голова НСЗУ Наталія Гусак.

Для того, щоб отримати препарати за програмою реімбурсації «Доступні ліки», потрібно отримати електронний рецепт від лікаря. В залежності від захворювання, рецепти виписують лікарі різного профілю: 

  • пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, діабетом 2-го типу, хронічним обструктивним захворюванням легень, а також ті, хто потребують препаратів для знеболення та тест-смужок для визначення рівня глюкози у крові, мають звернутися за рецептом до сімейного лікаря;
  • пацієнтам з нецукровим та цукровим діабетом рецепт виписує ендокринолог, а також сімейний лікар, якщо раніше пацієнт отримав план лікування у ендокринолога;
  • пацієнтам з епілепсією, хворобою Паркінсона, розладами психіки та поведінки рецепт виписує невролог або психіатр. При наявності складеного психіатром або неврологом плану лікування, рецепт може виписати лікар первинки;
  • пацієнтам, яким необхідно приймати імуносупресивні препарати, рецепт виписує трансплант-координатор.

Для отримання електронного рецепта потрібно записатися на прийом до лікаря первинної медичної допомоги (педіатра, терапевта, сімейного лікаря). В залежності від захворювання, лікар випише рецепт або направить до вузького спеціаліста. Далі пацієнт отримує SMS-повідомлення на свій номер з таким текстом: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ». Також пацієнт може попросити лікаря надати інформаційну довідку, яка буде містити номер рецепта, код підтвердження та інформацію про лікарський засіб. Інформаційна довідка не є електронним рецептом та має лише інформаційний характер.

Термін дії рецепта 30 днів.

Щоб отримати ліки необхідно звернутися до однієї з аптек, яка бере участь у державній програмі реімбурсації. Всі аптеки, які приєдналися до програми, мають наліпку «Доступні ліки» або «Інсуліни». 

В аптеці потрібно повідомити 16-значний номер та код електронного рецепта або пред’явити інформаційну довідку. 

Дізнатися, де найближча аптека з необхідними ліками можна:

  • зателефонувавши на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77 у робочі дні з 9:00 до 18:00 (понеділок-четвер) та з 9:00 до 16:45 (у п’ятницю);
  • через чат-бот «Спитай Гриця».

Нагадаємо, раніше ми писали: Такого не знають сучасні діти. У Дніпрі на вулиці знайшли раритетний засіб зв'язку (фото)