Фонд Держмайна намагається «спихнути» на баланс Дніпра покинуті та непридатні для використання бомбосховища

Фонд Держмайна намагається «спихнути» на баланс Дніпра покинуті та непридатні для використання бомбосховища. Про це повідомив заступник директора департаменту громадського порядку та цивільного захисту Дніпровської міськради Дмитро Редька, який провів перевірку укриттів у Дніпрі, передає Дніпровська панорама.

Також він розповів, що всього зараз на обліку по місту - 304 захисні споруди та 107 найпростіших укриттів. У той же час низка захисних об'єктів, що перебувають на балансі Фонду держмайна, знаходяться у жалюгідному стані. У тому числі 44 об'єкти, які Фонд намагається передати місту.

Вони занедбані, не відповідають нормативам, і не можуть бути безпечним укриттям для городян, а відповідальність за їхній стан та утримання, відповідно до законодавства, несе балансоутримувач, тобто Фонд держмайна, - наголосив Дмитро Редька.

Також він розповів, що міською радою проведено масштабну роботу з підготовки укриттів на об'єктах, що перебувають у комунальній власності Дніпра. Пріоритет для міської влади – облаштування укриттів у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах.

Інформацію, що гуляє по соцмережах про нібито 300 млн гривень, витрачених на ремонти в комунальних укриттях, у департаменті назвали такою, що не відповідає дійсності.

«Є законодавча база, а саме – Кодекс України цивільного захисту та Постанова Кабінету Міністрів України №138, яка регламентує утримання захисних споруд цивільного захисту. Саме утримання споруд покладається на баланс утримувача. Фонд держмайна намагається передати на баланс міста 44 захисні споруди. Проте вони не відповідають нормам і не придатні до укриття громадян.

Сьогодні місто готове прийняти тільки дві захисні споруди. Це пов’язано з тим, що колишнє підприємство відмовилось від частки своєї території, і ця територія переходить на баланс міста. Там буде розташовуватись в майбутньому паркова зона, і в цій парковій зоні знаходяться ці два укриття. Тому місто не заперечує прийняття їх на баланс, але вони також в занедбаному стані, і зараз вирішується питання щодо передачі цих захисних споруд. Підготовлено пакет документів щодо цього питання», – прокоментував ситуацію Дмитро Редька.