Європарламет закликає Зеленського не підписувати закон №5655 про містобудівну “реформу”

15 червня Європарламент прийняв резолюцію, де у 17 пункті чітко йдеться про Застереження щодо підписання президентом містобудівної “реформи”. Мова йде про проєкт 5655. Європейський парламент в ухваленій 15 червня резолюції на підтримку якнайшвидшого вступу України в НАТО розмістив заклик до президента Володимира Зеленського. Його просять не підписувати скандальний законопроєкт №5655 про реформу містобудування. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на Рух Чесно.

Так, у пункті 17 сказано:

«Закликаємо президента Зеленського не підписувати проєкт №5655 про містобудівну діяльність».

Пункт 17 ухваленої резолюції "застерігає проти використання майбутніх заходів із відбудови у спосіб, який був би вигідним окремим групам інтересів за рахунок рівних правил гри й прозорості".

Нагадаємо, Верховна рада ухвалила в цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності 13 грудня 2022 року. Документ ухвалили майже мінімально необхідною кількістю голосів – 228 проти 226.

Документ, який мав створити прозору систему містобудівного контролю та вирішити проблеми в галузі будівництва, збільшує повноваження Міністерства розвитку громад та територій і передає йому невластиві функції, які раніше виконувала Державна архітектурно-будівельна інспекція.

Як зазначають представники низки громадських організацій та ЗМІ, ця реформа відбувається без належного обговорення.

Крім того, проти ухвалення законопроєкту виступало Міністерство культури та інформаційної політики, яке вказало на ризики збереження культурної спадщини, а Нацагентство з запобігання корупції визначило, що №5655 не відповідає Антикорупційній стратегії.

Рух ЧЕСНО неодноразово наголошував на тому, що цей законопроект розроблений в інтересах недоброчесних забудовників і без урахування низки зауважень. 

Варто сказати, що лобіювала скандальний законопроєкт голова фракції партії влади "Слуга народу" Олена Шуляк. Саме її пов’язують із забудовним бізнесом.