Голова Громради Геннадій Корбан: “Я безперечно проти силових методів мобілізації” (відео)

Геннадій Корбан запропонував проводити мобілізацію без порушень прав громадян, закликав активніше допомагати військовим та пропагувати захист Батьківщини, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на ДніпроТВ.

"З приводу силових методів мобілізації, загроз - я безперечно проти. Подумайте самі: який захисник, який воїн буде з людини, яка не хоче, ухиляється від служби в армії, від захисту Батьківщини?"

На думку Геннадія Корбана, владі зараз вкрай важливо посилити підтримку військовослужбовців, а також активно пропагувати захист країни та службу у Збройних Силах:

"Погляньте, яка реклама, пропаганда захисту Батьківщини у Сполучених Штатах, в Ізраїлі, де дуже престижно служити в армії. Там служать і дівчата, і чоловіки. За службу платять добрі гроші, дають низку пільг - вступ до університетів; багато перспектив відкривається у людей, які захищають країну".

Україна протистоїть жорстокому агресору та веде важку війну, на якій гинуть наші люди. Тому захисникам потрібна комплексна допомога та забезпечення від держави, зазначає Геннадій Корбан:

"Вочевидь варто запропонувати пакети допомоги, страховки, гідні компенсації для сімей у разі загибелі годувальника. Потрібно розробити критерії. Наприклад, якщо у людини кілька дітей, то вона точно не має бути на передовій, тому що є годувальником і т.ін. Такі критерії має розробити Міністерство оборони, щоб унормувати питання, пов'язані із призовом, ухиленням від призову тощо. І тоді не буде такої проблеми. Бо зараз постійно виникають скандали у військкоматах, ВЛК тощо. Люди це бачать і розуміють, що ніхто про них, про їхні сім'ї не подбає, тому відповідно й ставляться..."

Для ефективного захисту країни громадяни мають бути добре мотивовані, впевнений Геннадій Корбан.

Вмотивованим людям не треба нічого пояснювати. Вони розуміють, що Батьківщину треба захищати. Бо знають: якщо не захистити - то прийдуть окупанти до їх родин, дружин, дітей. Творитимуть різні злочини, як у Бучі та інших окупованих місцях. Але є люди, які не вмотивовані. Тому їх потрібно мотивувати - по-своєму, іншими способами. Наприклад, якщо не хоче людина служити в армії - вона може працювати в тилу на армію, може виконувати будівельні роботи, наприклад, рити окопи та ін.

Для цього потрібна серйозна робота та серйозне реформування системи ТЦК, вважає голова Громадської ради. При цьому країна опинилася у складній ситуації: з одного боку – йде війна, з іншого – немає стимулів та критеріїв для залучення військовослужбовців.

Все робиться з коліс. Є перегини на місцях, є перегини у військкоматах, це очевидно, - зазначив Геннадій Корбан. - На жаль, не так багато часу на реформу цієї галузі. Тому я сподіваюся, що Міністерство оборони (а система мобілізації та комплектації перебуває у системі МО), новий міністр оборони поставиться до цього розумно.

Також раніше ми писали Готуємось до можливого блекауту в Дніпрі: де та як купити дрова (фото, відео)