Готуємось до можливого блекауту в Дніпрі: де та як купити дрова (фото, відео)

Осінь цього року балує дніпрян теплом, та мине ще кілька тижнів і оселі треба буде вже опалювати. Як повідомили журналісту «Дніпровської панорами» у Миколаївському лісництві Петриківського лісгоспу Східного лісового офісу, ще торік у цей час за дровами до них стояли черги на декілька тижнів вперед, бо через загрозу блекауту, спричиненого обстрілами української інфраструктури російськими ворожими ракетами, запастися альтернативним паливом прагли навіть ті, в кого не було плит чи твердопаливних котлів. Цьогоріч попит на дрова дещо спав, проте в лісгоспах продовжують заготовляти їх цілий рік. Тож де та як купити дрова на Дніпропетровщині?

дрова

Як купити дрова?

Відпускаємо дрова всім бажаючим, як цивільним, так і військовим. Намагаємося усіх забезпечити дровами, - говорить лісничий Миколаївського лісництва філії «Петриківське лісове господарство» Олег Мілов.

Олег Мілов

Що ж повинен зробити звичайний громадянин, аби придбати дрова?

Є кілька способів отримати деревину. Клієнт може приїхати прямо в лісництво або лісгосп, там виписує рахунок і їде з ним у банк або на пошту, ось зараз є мобільний додаток «ДроваЄ», де клієнт через Приват24 може оплатити замовлення. Потім він привозе в лісництво копію чека і ми тоді записуємо всі його дані, вбиваємо в базу і ставимо в чергу і згідно неї відпускаємо дрова, - пояснив лісничий.

Дбають у лісництві вже й про зиму 2024 року, на який планують підготувати 250-300 гектарах вибіркових рубок.

рубка дров

Лісоруби вибирають усихаючі дерева, де вже суха крона і дерево не сьогодні завтра впаде. Зрубуючи хворі дерева, таким чином дають можливість піднятися молодій порослі, щоб вона піднялася і набрала свою масу.

Робота така триває цілий рік.

рубка дров

Рубка йде цілий рік і ми цілий рік заготовлюємо дрова. Ось на цей час у нас вже є 5 кубів деревини, і на ділянці заготовлено кубів 7, їх зараз виміряємо й занесемо в базу.

Для заготівлі дрів у Миколаївському лісництві обирають лише сосну й акацію, є перша та друга група. З акації дрова більше цінуються, адже довше горять та дають більше тепла.

Акація – друга група, ось тут переважає акація, тому ці дрова віднесемо до другої групи. Ціна за 1 куб – 1608 грн. Якщо взяти сільський будинок 6 на10, то за зиму на його опалення потрібно закупити приблизко 8-10 кубів дрів. Наприклад, одинокі бабусі купують по 5 кубів і їм вистачає.

Час купувати дрова

Східний лісовий офіс наполегливо рекомендує закуповувати дрова для опалення вже зараз, якщо ви не зробили цього влітку. 

Філії офісу роблять усе можливе, аби з початком опалювального сезону не утворювалися черги з охочих придбати дрова та кожен отримав необхідний обсяг твердого палива. Проте, краще подбати про тепло заздалегідь та не чекати початку опалювального сезону та холодів. 

Зробити це зручно онлайн на сайті «ДроваЄ» у філії «Петриківське лісове господарство». На жаль, наразі це єдина філія Східного лісового офісу, в якій є можливість замовлення онлайн. Потрапивши на сайт вам треба обрати локацію, куди необхідно доставити дрова. Також потрібно обрати колоті чи неколоті та групу (твердолистяні, м’яколистяні чи хвойні) та бажаний об’єм. Сайт автоматично розрахує вартість твердого палива. 

Також купити дрова можна офлайн, напряму у лісництвах та лісгоспах. Прямі контакти знайдете у вибраних дописах на сторінці офісу. Ви можете забрати дрова власним авто або замовити доставлення.

Які дрова краще обрати для опалення

При виборі дров для опалення у першу чергу необхідно звертати увагу на дві характеристики: щільність породи (від чого залежить тривалість горіння) та рівень  тепловіддачі.

Для опалення будинку найкраще підходять дрова твердих порід: дуб, акація, граб, бук, ясен, береза (останню часто ще відносять до проміжної ланки — деревини середньої твердості). Найбільш популярними в силу високої тепловіддачі та відмінного згоряння є дуб, береза ​​та акація.

рубка дров

М'які породи дерев (листяні липа, верба, вільха, тополя та хвойні сосна і ялина) зазвичай обирають, щоби натопити баню, швидко розпалити багаття або насмажити ароматний шашлик. Хоча і для опалення їх теж обирають, адже вони мають суттєву перевагу — нижчу ціну. Однак у цьому випадку треба зважати на додаткові нюанси.

Наприклад, сосна має непогану тепловіддачу, однак низьку щільністю. У зв'язку з цим вона легко розгорається, але швидко перегорає. Відповідно для опалення великого будинки таких дров знадобиться більше ніж, наприклад, дубових. Крім того, хвойні породи при горінні виділяють багато диму та смоли, що осідає на різних частинах обладнання та всередині димоходу.

Від чого залежать ціни на дрова

Порода деревини.  Щільніші породи довше горять та виділяють більше тепла. Відповідно вони і коштують дорожче. Наприклад, дуб та акація дорожчі за березу, а та відповідно за сосну.

Форма товару. Дрова зазвичай продаються великими колодами (так звані «метрівки» довжиною від 1 до 2 метрів), у цурках (поліна довжиною 40-60 см) та у вже колотому вигляді. Враховуючи витрачений на заготівлю час, «метрівки» коштують дешевше, ніж цурки, а ціна на колоті дрова  вища, ніж на цурки.

рубка дров

Упаковка. Дрова можуть продаватися як в упаковках (ящиках та сітках), так і насипом (навалом) вантажівками та причепами. Товар в упаковці швидше розвантажувати і зручніше зберігати, але за неї прийдеться доплатити.

Складометри чи навальні кубометри. На складометр дров ціна вища, тому що в ньому більше деревини. За рахунок щільного укладання в тому самому об’ємі міститься більше полін. Якщо порівняти кубометр дров насипом із кубометром щільно укладених дров, у другому випадку на 25-30% більше палива.  

Як купити дрова через додаток «ДроваЄ»

Коли заходите в додаток, ви обираєте своє місто або населений пункт, куди вам треба доставити ці дрова або найближче лісництво, вид дрів та кількість, сайт сам показує, скільки це буде коштувати і чи є доставка.

Через додаток купувати зручніше, бо ви одразу бачите ціну і розумієте, чи вам самим треба їхати за ними чи є доставка.

директор лісгоспу

Це той сайт, який дає можливість будь-якому громадянину, не залежно від того, де він знаходиться, замовити дрова найближче від того місця, де йому потрібно. Бувають випадки, коли Лісове господарство на той момент не має відповідних запасів дрів чи нема заготівлі відповідної групи, наприклад, хочуть замовити твердолистяні, а там заготовляються тільки хвойні, то сам сайт знайде найближче лісництво, де будуть дрова твердолистяної групи, які необхідні безпосередньо клієнту. І в залежності від того, як клієнт проставе – з доставкою чи без неї, бо не всі лісгоспи мають доставку, сайт також вкаже найближчий лісгосп, який має таку. 

Оптова закупівля для підприємств, наприклад, якщо потрібно понад 50 кубів дрів, здійснюється лише через тендери та аукціон, - розповів директор філії «Петриківське лісове господарство» ДП «Ліси України» Іван Яловий.  

Щоб купити дрова через онлайн-магазин «ДроваЄ» потрібно:

  • Авторизуватися на через електронний цифровий підпис або банк, яким користуєтеся.
  • Вказати адресу доставки дров. Система автоматично підтягне найближчі до вас лісгоспи та продукцію, яку можна замовити. Кожен постачальник буде пропонувати той асортимент, який є в наявності.
  • Визначитися із видом та обсягом деревини, обрати функцію з доставкою чи без.
  • Оплатити замовлення або чекати на дзвінок оператора для вирішення питань з логістикою.
  • На опалювальний сезон одна фізособа може замовити не більше 15 кубометрів дрів.

В разі, якщо об'єми більші, то це вже не з метою опалення будівлі, бо ми всі розуміємо, що мало хто живе одиноко – чоловік з дружиною, - разом 30 кубів їм цілком буде достатньо для того, щоб опалювати свою оселю. Якщо людині треба більші об'єми, то скоріш за все це вже підприємець, який має відповідно зареєструватися як ФОП та брати участь в аукціонах по реалізації деревини, - пояснює Іван Яловий.

Купувати дрова буде зручніше

Незабаром співробітники лісництв отримають службові мобільні телефони з функцією платіжних терміналів.

Безготівкову оплату вже цього року почнуть приймати навіть у лісі. Це значно спростить та скоротить процес оформлення. 

Нові службові телефони також призначені для підвищення рівня безпеки лісівників. Апарати отримають функціонал GPS-трекінгу, що дозволить відслідковувати переміщення працівників. У випадку потрапляння у зону замінування, тощо, співробітника оповістять про небезпеку.

Планується закупівля пілотної партії у 2,5 тисяч смартфонів, що складає менше ніж два апарати на лісництва (в ДП «Ліси України» понад 1500 лісництв).

Щоправда зараз лісництва Східного лісового фонду це не отримали жодного смартфону.

бирка на дрова

Крім іншого, на службові телефони встановлять мобільний додаток Єдиної державної системи обліку деревини. Заготовлена деревина не лише одразу реєструватиметься в ЕОД, але й також буде здійснюватися фотофіксація партій деревини, завантажених на автомобіль.

Заміряється довжина, ширина і висота кладі, забивається у програму, яка буде закачана в цей смартфон і буде визначений об'єм деревини, відповідно кожній кладі буде присвоєна відповідна бирка і вже сама деревина буде мати офіційне походження, перевірити яке зможе будь-який громадянин, не лише правоохоронні органи, щоб з'ясувати це законно заготовлені дрова чи вони мають якесь бракон'єрське походження, - каже Яловий

Як безкоштовно отримати дрова від держави

Деякі категорії громадян мають право на отримання твердого палива (дров) зі знижками різних розмірів чи безкоштовно. 

Хто має право на знижку:

  • члени родини загиблих – 50%;
  • учасники бойових дій (УБД) – 75%;
  • громадяни, які набули інвалідності внаслідок війни – 100%;
  • пенсіонери (які працювали педагогами, медиками та фармацевтами, спеціалістами із захисту рослин, бібліотекарами та працівниками музеїв, а також які працювали у сфері освіти культури, в державних та комунальних закладах культури) – 100%.

Варто зазначити, що українці, які належать до однієї з цих категорій, мають проживати в будинках, де немає централізованого опалення. Така допомога може застосовуватися на придбання скрапленого газу, дров, вугілля, брикетів та іншого палива для опалення будинків.

Як отримати знижку? Для отримання допомоги необхідно звернутися до підрозділу з питань соцзахисту за місцем проживання.

Важлива інформація

Східний лісовий офіс закликає населення закуповувати дрова для опалення заздалегідь. Зробити це зручно можна на сайті https://drovae.gov.ua/uk/ або звернувшись до найближчого лісництва. 

Якщо ви плануєте звернутися безпосередньо до лісництва, переконайтеся, що його відвідування безпечно. 

Телефонуйте за вказаними номерами виключно в робочий час (пн-пт 8:00-17:00)

Дніпропетровська область:

  • філія «Дніпровське лісове господарство»

Вартість за 1 м³ для населення

1-а група, твердолистяні породи – 1 500 грн

2-а група, хвойні породи – 1 200 грн

3-а група, м’яколистяні породи – 810 грн

Софіївське лісництво – 0962830655 

Микільське лісництво – 0930797513 

Нікопольське лісництво – 0676632106 

Криворізьке лісництво – 0685322614 

Дичанське лісництво – 0674406317 

Любимівське лісництво – 0981318282 

Новокодацьке лісництво – 0981730592 

Обухівське лісництво – 0981325102 

Марганецьке лісництво – 0963252161 

Апостолівське лісництво – 0676632110 

Широківське лісництво – 0979858253 

  • філія «Петриківське лісове господарство»

Вартість за 1 м³ для населення

1-а група, твердолистяні породи – 1 680 грн

2-а група, хвойні породи – 1 008 грн

3-а група, м’яколистяні породи – 600 грн

Царичанське лісництво – 0963455286

Шульгівське лісництво – 0965961753

Паньківське лісництво – 0974020215

Курилівське лісництво – 0982080517

Миколаївське лісництво – 0975554614

Верхньодніпровське лісництво – 0936550319

Бородаївське лісництво – 0936483181

Мишуринрізьке лісництво – 0936550318

Лихівське лісництво – 0677996541

П’ятихатське лісництво – 0975273342

  • філія «Новомосковське лісове господарство»

Вартість за 1 м³ для населення

1-а група, твердолистяні породи – 1 500 грн

2-а група, хвойні породи – 1 020 грн

3-а група, м’яколистяні породи – 780 грн

Кочерезьке лісництво – 0955682916

Котовське лісництво – 0504149691

Новомосковське лісництво – 0957236205

Перещепинське лісництво – 068 7247391

Великомихайлівське лісництво – 0664490781

Великоолександрівське лісництво – 0993595288

Покровське лісництво – 0995606457

Межівське лісництво – 0505808711

Павлоградське лісництво – 0505309070

Петропавлівське лісництво – 0990103973

  • філія «Новомосковський військовий лісгосп»

Вартість за 1 м³ для населення

1-а група, твердолистяні породи – 1 200 грн

2-а група, хвойні породи – 804 грн

3-а група, м’яколистяні породи – 804 грн

Знаменівського лісництво – 0676092316

Вільнянське лісництво – 0676092146

Красноліське лісництво – 0676092351

Зверніть увагу, що ціна вказана лише на деревину. Доставка та навантаження оплачується окремо. Вирахувати загальну вартість можна на сайті https://drovae.gov.ua/uk/ 

Коли буде ажіотаж 

Незабаром опалювальний сезон почнеться, тоді ж зросте й ажіотажний попит на дрова.

лісничі

На сьогоднішіній день великих черг на нашому підприємстві немає – близько 3-5 днів, не більше. В минулому році ажіотаж у нас складав до 3 тижнів, а то й більше по деяким лісництвам люди чекали своїх дрів. Але це закономірно для Півдня, все, що стосується північних лісгоспів, то там і є запас дрів на сьогодні, який може забезпечити всі потреби нашої держави. Але ж кожен хоче мати логістику дешевше, тому на Півдні в нас деякий невеличкий ажіотаж все ж таки зберігається, При цьому, в цьому році ажіотаж значно менший, тому що перший день війни, і перший рік війни, наклав певні відбитки на свідомість населення і кожен хотів убезпечити себе теплом чи засобами для приготування їжі, тому в нас були випадки, коли люди купували дрова, не маючи навіть пічки чи котла, - пояснив Іван Яловий.

Роботи в лісничих вистачає

Також виявилось, що крім заготівлі дрів у лісничих ще є чимло роботи.

молода сосна

Кінець літа, скрізь засуха, бачите, бур'яни стоять скрізь висохлі, і дрова це зараз не основне, ми зараз робимо розподільні смуги і скрізь оборюємо лісові насадження, щоб у разі випадку пожежі не погоріли наші ліси. Кожен день це кілометри смуг. Далі у нас почнеться сезон осінньої посадки культур – саджанці сосни, у нас заплановано 60 гектарів посадки. Ми також робимо підготовку грунту під цю посадку, щодня їздять і орють по 2-3 гектари землі, а земля зараз, наче асфальт, суха й тверда, що не вгрезеш її, тому роботи в нас вистачає, - поділився Олег Мілов.

Олег лісничий

Робота над майбутніми саджанцями сосни починається ще навесні, коли копають розплідники.

сосонки

Сіємо зернятко сосни, воно потім через дві неділі проростає і рік росте до висадки на постійне місце. На наступний рік ми його будемо пересаджувати в лісі. А для того, щоб виросла така сосна, як продають на ринку перед Новим роком – десь півтора на метр, їй потрібно ще рости 6-7 років, - пояснив лісничий.

бережіть ліс

Нагадаємо, раніше ми писали: Ще є час обміняти: в Україні з 1 жовтня не прийматимуть деякі купюри та монети