Готуємось до можливих блекаутів у Дніпрі: як купити та користуватися інвертором

До холодів та можливих відключень електроенергії дніпряни готуються  заздалегідь. Зріс попит на генератори, примуси, газові пальники, плитки. Щоб уникнути дискомфорту під час блекаутів чи комунальних аварій, для забезпечення безперебійного електроживлення можна використовувати інвертор. Це необхідний пристрій живлення квартири або будинку від акумулятора. Як правильно вибирати інвертори, пише Дніпровська панорама, посилаючись на "Наще місто".

Перед покупкою визначте потреби

Інвертор – це електронний пристрій, який перетворює постійний струм на змінний, дозволяючи підключати до нього різні побутові та електронні пристрої. Вибір правильного інвертора є важливим кроком, щоб забезпечити надійне та безпечне електроживлення в умовах блекауту або поїздки на автомобілі.

Визначте свої потреби, — радить Віктор Мартиненко, експерт з електронної техніки. — Перед покупкою інвертора визначте, з якою метою та які пристрої ви збираєтеся підключати до нього. Врахуйте їхню споживчу потужність і необхідну тривалість роботи. Це допоможе вам визначити необхідну потужність та тип інвертора.
Також експерт радить розглянути типи інверторів. Існують два основні типи: модифікований синус та чистий синус.

Модифікований синус підходить для більшості побутових пристроїв, тоді як чистий синус найкраще підходить для чутливих електронних приладів, таких як комп’ютери та медичне обладнання. Вивчіть особливості кожного типу та виберіть той, що відповідає вашим потребам.

Визначте сумарну потужність всіх приладів, які ви збираєтеся підключати, і додайте певний запас, щоб врахувати можливі споживання. Інвертор повинен мати достатню потужність для забезпечення безпеки всіх підключених пристроїв.

Зверніть увагу на вхідну напругу та вихідні роз’єми: перевірте, що вхідна напруга інвертора відповідає вашій електроживильній системі, наприклад, 12 В (для автомобілів) або 24 В (для вантажівок), — додає Віктор. — Також переконайтеся, що інвертор має необхідну кількість та тип роз’ємів для підключення ваших пристроїв.

Також експерт радить вивчити функції безпеки інверторів. А саме звернути увагу на наявність різних функцій безпеки, таких як захист від перевантаження, короткого замикання та перегріву. Ці функції допомагають запобігти пошкодженню інвертора та підключених пристроїв у разі виникнення проблем.

Перш ніж здійснити покупку, ознайомтеся з відгуками та рекомендаціями інших користувачів. Це допоможе вам отримати більш повне уявлення про якість і надійність конкретних моделей інверторів, а також дізнатися про можливі проблеми або особливості їхнього використання. Вибір правильного інвертора є важливим кроком для забезпечення електроживлення під час блекаутів або подорожі автомобілем.

Дотримуючись наведених вище порад і рекомендацій, ви зможете вибрати інвертор, який відповідає вашим потребам у потужності, типі та функціях безпеки. Такий вибір забезпечить надійне та безпечне електроживлення для вас та ваших пристроїв.

Де купити та скільки коштує?

Інвертори можна придбати в різних інтернет-магазинах, а також магазинах електронної та побутової техніки. Їхня ціна у середньому коливається від 2 до 8 тисяч гривень, залежно від характеристик. Також можна знайти вживані інвертори вартістю від 1 до 1,5 тисячі гривень. Водночас у цьому випадку слід не лише обговорити з продавцем усі деталі та нюанси саме цього інвертора, а й особисто уважно оглянути прилад.

Інвертор для роботи та дому

Микита працює монтажером відеоконтенту. Комп’ютер для роботи йому необхідний. Торішні блекаути значно заважали виконувати поставлені завдання, тож цього року хлопець вирішив підстрахуватися та придбати інвертор. Каже, головна перевага такого електроприладу – відносно невисока ціна.

 Він буде значно дешевше коштувати, ніж автономна зарядна станція або, наприклад, той самий генератор, — каже Микита. — Інвертор буде дешевшим. Та при його використанні потрібно мати хоч якесь посереднє уявлення про те, як працює електрика.

Купувати інвертор в інтернет-магазині потрібно тільки післяплатою, радить Микита. Заздалегідь переплачувати за електричний прилад немає сенсу, вважає він. До покупки такої техніки важливо ставитись дуже уважно для того, щоб потім вона довго служила.

Якщо правильно вибрати інвертор, то він може стати у добрій нагоді під час блекаутів, — каже Микита. — Наприклад, за допомогою інвертора можна від 4 до 5 годин працювати за комп’ютером, також до нього можна підключати різну побутову техніку та навіть слабкі нагрівальні прилади.

У Миколи також є досвід користування інвертором. Він підтверджує: під час блекаутів цей прилад став необхідністю для всієї його родини.

Коли ще не було ажіотажу я придбав інвертор. Тоді він коштував приблизно 1 тисячу гривень на 300 Вт, — розповідає він. — Нам цього вистачило щоб вмикати побутову техніку: закип’ятити чайник, увімкнути пилосос. Але загалом, він у нас працював для комп’ютера, інтернету та світлодіодної стрічки, яка нам надавала світло на всю кімнату.

Інвертор Микола підключав за технологією, з використанням акумулятора для машини. Тим, хто тільки збирається придбати інвертор, радить: поцікавтеся у продавця, який акумулятор краще використовувати для конкретного електроприладу. Також важливо врахувати, що необхідно придбати зарядку для акумулятора.

Після підключення цих виробів мені вистачало заряду на 36 годин, що розраховано на повну розрядку акумулятора і після цього його потрібно зарядити, — ділиться Микола. — Цей інвертор вигідний тим, що тут чистий синус ним можна котел газовий тримати, мається на увазі якщо у когось світло та автономне опалення то його вистачає навіть для цього.

Наявність інвертора в будинку – це величезна зручність. Якщо є можливість придбати автомобільний перетворювач напруги – не зволікайте. Це все ще найдешевший спосіб створити потужний повербанк для портативної техніки.

Нагадаємо, раніше ми писали: Готуємось до можливих блекаутів у Дніпрі: досвід користування портативною газовою плиткою (Фото)