Готуємось до можливих блекаутів у Дніпрі: досвід користування портативною газовою плиткою (Фото)

Житель Дніпра Євген живе у квартирі, розташованій у 16-поверховому будинку, де з самого початку  немає газопостачання згідно з технікою безпеки. Відповідно, все у квартирі працює лише на електриці. І переваги наявності портативної газової плитки родина Євгена повною мірою минулої осені та взимку, коли через ворожі атаки на об'єкти енергетичної інфраструктури часто відключали електропостачання. З огляду на те, що восені та взимку також можливі масштабні відключення світла, така плитка може допомогти при приготуванні їжі тим, хто її придбає. Про це повідомляє "Дніпровська панорама".

Газова плитка блекаут

"Ми придбали плитку у середині жовтня минулого року, коли ще не було тривалих відключень електрики. Але йшли розмови про важку зиму, і люди почали масово купувати різні портативні прилади. Моя дружина наполягала на придбанні такого газового "гаджета". І як виявилося згодом – не дарма. Він дуже нас врятував під час тривалих відключень світла", - згадує Євген.

Дніпрянин каже, що придбав стандартну портативну плитку на дві конфорки та три змінні балони до нього за 1425 гривень.

"Просто відкрив інтернет і став моніторити продавців та ціни. Більшість пропонованих плиток було китайського виробництва. Відразу впало в очі, що за плитку одного і того ж виробника ціни сильно відрізнялися. На один і той же товар могла бути ціна і 1200, і 3000. Так розумію, різниця цін сильно залежала від бажання продавців заробити на ажіотажі. Ми вибрали варіант за ціною більш-менш оптимальний на той момент. Тим більше до плитки давали 3 газові балончики на 210 грамів у комплекті, які, якщо їх купувати окремо, наскільки пам'ятаю, коштували приблизно від 70 до 100 гривень. Плюс до плитки додався пластиковий кейс, у якому зручно зберігати та переносити прилад", - каже Євген.

Газова плитка блекаут

Євген згадує, що вперше скористатися плиткою їм довелося у листопаді 2022 року. Але сильно вона врятувала, коли через аварію на підстанції в їхньому районі не було світла 5 днів.

"Тоді, пам'ятаю, навіть холодильник повністю встиг розморозитись. Ще майнула думка – ось і роби тепер різні заморозки на зиму. А плитка сильно врятувала. Як мінімум закип'ятити чайник, зварити щось нескладне та швидке, посмажити яєчню – з цим портативна плитка справлялася чудово", - каже дніпрянин.

Потім ще було ще багато відключень електрики в їхньому будинку, хоча вже й не таке тривале. І щоразу, за словами Євгена, на допомогу приходила газова плитка.

"Такий прилад конструктивно не складний, і тому користуватися ним досить просто. Звичайно ж, при цьому потрібно дотримуватись основних правил безпеки і містити плитку в чистоті. І тоді все буде гаразд", - каже власник газового приладу.

З основних правил безпеки Євген наголошує на тому, що не варто зберігати плитку з балонами, на холоді – наприклад, на холодному балконі, щоб уникнути перепаду температур. Краще зберігати прилад у безпечному сухому місці. Обов'язково варто провітрювати приміщення після використання плитки. І не забувати повністю вимикати плитку, переводячи її в безпечний режим, перед тим як прибрати її. Також варто з метою безпеки купувати змінні балони з газом від перевірених виробників.

Газова плитка блекаут

При цьому дніпрянин каже, що гарантій на куплену плитку не було. Що не збентежило його при покупці.

"Чесно кажучи, навіть не замислювався над цим і не дізнавався при покупці, чи є гарантія на цей прилад. Але перед покупкою переглянув відгуки користувачів про плитку конкретної моделі, та відгуки про продавця. Повторюся, конструктивно плитка не складна, тому якщо вона якісно зроблена, то все має бути гаразд. Так, якби це була плитка відомого виробника, наприклад Campingas, то, звичайно ж, там була б гарантія. Але й ціна на відомі марки, як правило, набагато вища. На мій погляд, важливіша якість газу в змінних балонах – ось тут варто звертати увагу на виробника і економити на них не треба", - каже зі свого досвіду житель Дніпра.