Ільїн день. Історія, традиції свята та що не можна робити 2 серпня

2 серпня в церкві згадують пророка Іллю. У народному календарі - Ільїн день. За що шанують цього пророка, традиції на церковне свято, чи можна працювати і купатися цього дня, розповідає Дніпровська панорама.

Ілля - один із найбільш шанованих біблійних старозавітних пророків. Він народився в IX столітті до н.е. у Фесвії Галаадській (зараз це територія Йорданії). Ще в юному віці хлопчик став сповідувати християнство і захищати віру, пішов у пустелю, де старанно молився і постився. 

Коли Ілля виріс, то за Божим велінням вирушив до Ізраїлю на службу царю-язичнику Ахаву. Там пророк став проповідувати християнство і просити правителя звернутися до істинного Бога, щоб уникнути голоду. Іллі ніхто не повірив і незабаром настала посуха.  Була така страшна спека, що навіть трава вигоріла. Настав голод. Але Ілля молився Богу. 

Пророк запропонував побудувати два вівтарі - язичницькому богу Ваалу і християнському Богу. Молитви і жертви язичницькому ідолу не дали результату. Тоді Ілля поклав на інший жертовник дрова, велів полити їх водою і став молитися - з неба зійшов вогонь, мокрі дрова загорілися і пішов дощ. Після цього дива народ Ізраїлю увірував у Бога, а Ілія живим був узятий на небеса. За іншою версією, його забрали не на небо, а в інше потаємне місце, де він чекає Другого пришестя Христа. 

У Євангеліє сказано, що тільки пророк Ілля і Мойсей розмовляли з Христом під час Преображення на Фаворі.

Святого згадують 2 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (від 1 вересня 2023 року) вшановувати його будуть 20 липня.

В народній традиції Іллю наділили рисами бога Перуна - повелителя грому, блискавки, дощу і покровителя врожаю. Наприкінці липня - на початку серпня часто йдуть грози - кажуть, що це Ілля гуркоче Чумацьким Шляхом на своїй колісниці і пускає блискавки в змія.

За старих часів цього дня збирали дощову воду - її вважали цілющою, її зберігали й умивалися за хвороб. Вважається, що якщо цього дня потрапити під дощ - будеш здоровим цілий рік.

Що не можна робити цього дня

  • Заборонено важко працювати по дому чи у полі, тому що може вбити блискавкою.
  • Від цього дня народні повір'я забороняють купатися у водоймах. Нібито вони кишать нечистю, яка сховалася від Іллі, і можна стати її жертвою. Але цьому є й логічне пояснення: оскільки в цей час йдуть зливи, то вода в річках і озерах не прогрівається, і можна після купання застудитися.
  • Не варто стояти під деревами, голосно лаятися, лихословити.

Народні прикмети і традиції на 2 серпня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: дощ — в році буде небагато пожеж;
  • почути сильний грім — увесь рік буде боліти голова;
  • комарі ппипинили кусатися — осінь прийде рано;
  • дощовий день вказує на те, що негода ще довго буде тривати;
  • в лісах багато білих грибів — чекайте на великий урожай.

Нагадаємо, раніше ми писали: У лісах Дніпропетровщини ураган знищив тисячі дерев