Кому не можна їсти гарбуз

Кому не можна їсти гарбуз: протипоказання та обмеження. Гарбуз – це смачний і корисний овоч, багатий на вітаміни та мінерали. Однак, як і будь-який інший продукт, гарбуз має свої протипоказання. Давайте розберемося, кому варто обмежити або повністю виключити його зі свого раціону.

Гарбуз містить високий вміст вітамінів: А (бета-каротин), В1 і В2, С, Е, К і РР, а також такі мінерали, як калій, фосфор, кальцій і магній.

Завдяки цьому гарбуз: підтримує імунітет, підтримує здоров'я очей і шкіри, омолоджує, покращує травлення, допомагає при схудненні, регулює артеріальний тиск, регулює рівень цукру в крові, захищає від розвитку таких ракових захворювань, як рак шлунка, молочної залози та підшлункової залози. Попри ці корисні для здоров’я властивості, їсти його можна не всім.

У зв'язку з тим, що гарбуз має високий глікемічний індекс 75, людям, які страждають на цукровий діабет і інсулінорезистентністю, слід бути обережними з ним.

Ліки, що знижують рівень цукру в крові, також можуть взаємодіяти з гарбузом. У цьому випадку слід обмежити його кількість і проконсультуватися з лікарем. Тому діабетики можуть їсти гарбуз, але в невеликих кількостях і підсолювати його, наприклад, гарбузовий крем-суп або гарбузовий салат.

Однак їм варто уникати солодких тістечок і десертів, таких як кекси, печиво і навіть маринований гарбуз, які додатково підсолоджують цукром або прикрашають солодкою глазур'ю.

Чи корисний гарбуз для кишківника?

Гарбуз легко засвоюється і підтримує травлення у здорових людей. Однак людям із синдромом подразненого кишківника (СРК) не слід його вживати, оскільки це може спричинити розлад травлення, біль у животі, метеоризм і проблеми з дефекацією.

Це пов’язано з вмістом фруктози, яка погано переноситься людьми з проблемами кишківника. Крім того, через високий вміст клітковини гарбуз може викликати проблеми зі шлунково-кишковим трактом, тому не перестарайтеся.

Чи може бути алергія на гарбуз? Чи можна алергікам їсти гарбуз?

Людям з алергією на гарбуз не можна їсти, а людям з харчовою алергією слід бути обережними перед вживанням гарбузового смузі або гарбузового торта. Люди з алергією на гарбуз, а також харчовою алергією або підвищеною чутливістю до певних харчових продуктів можуть відчувати такі симптоми, як біль у животі, метеоризм, нетравлення, нудота, блювота або висипання на шкірі після вживання гарбуза.

Через те, що в 100 г гарбуза міститься аж 340 мг калію, гарбуз не можна їсти людям із захворюваннями нирок. Ці люди повинні дотримуватися дієти з низьким вмістом калію, оскільки їхні нирки не можуть ефективно виводити надлишок калію з організму.

Надлишок калію може викликати такі симптоми, як апатія, дезорієнтація, м’язова слабкість, сенсорні розлади та м’язові судоми. Однак для людей без захворювань нирок високий вміст калію в гарбузі корисний, оскільки він регулює кров’яний тиск, підтримує кровообіг, здоров’я серця та роботу м’язів.

Маленьким дітям гарбуз краще вводити в раціон поступово і в невеликих кількостях, щоб уникнути алергічних реакцій.

Важливо пам'ятати!

Сирий гарбуз важче засвоюється організмом: Особливо це стосується людей з проблемами шлунково-кишкового тракту. Краще вживати гарбуз у запеченому, тушкованому або вареному вигляді.
Насіння гарбуза калорійне: Не варто зловживати насінням гарбуза, особливо людям, які дотримуються дієти.
Індивідуальна непереносимість: Кожен організм індивідуальний, тому реакція на гарбуз може бути різною.

Гарбуз – це цінний продукт, але його варто вживати з обережністю. Перед тим, як включити гарбуз до свого раціону, особливо якщо у вас є якісь здоров’ятні проблеми, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.