Користь від найпоширеніших продуктів бджільництва: поради експертів

Прийшли осінні холода, а разом з ними - і сезон різноманітних вірусних та запальних захворювань, які не тільки спричиняють дискомфорт, але й суттєво впливають на нашу працездатність. Саме тому багато хто знаходиться в пошуках засобів, які допоможуть зміцнити імунітет в цей період року. І одним із них є продукти бджільництва. Експерти розповіли, якими бувають такі продукти і в чому їх основна користь, повідомляє інформаційний портал “Вощина”.

Загальна користь від меду

Цілющі властивості меду є загальновідомими для більшої частини людей. Це один із найскладніших продуктів природного походження, в складі якого було віднайдено понад 400 різноманітних компонентів.

Якісний мед – це чудовий профілактичний засіб, який може допомогти при різноманітних хворобах:

  • шлунково-кишкового тракту;
  • органів зору;
  • серцево-судинної системи;
  • дихальної системи;
  • селезінки та жовчного міхура.

Мед є джерелом великої кількості різноманітних корисних речовин. Це фолієва кислота, вітамін С, вітаміни В1, В2, В6, вітамін Е, кальцій, хлор, фосфор, бор, свинець, олово, алюміній та багато-багато іншого. Всі ці складові дозволяють значно зміцнити імунітет, що дуже важливо, особливо в осінній період.

Але мед далеко не єдиний корисний продукт бджільництва. Ця сфера діяльності пропонує дуже багато різноманітних засобів, які дозволяють добре подбати про стан власного організму. 

Бджолиний пилок

Бджолиний пилок – це одне із найкращих джерел амінокислот. В 30 грамах продукції знаходиться добова норма таких речовин. Пилок часто використовується для профілактики захворювань печінки та селезінки. До того ж в комбінації з іншими продуктами бджільництва він використовується для лікування гепатиту. Наразі експерти рекомендують приймати 30 грам пилку на день перед прийомом їжі.

Але варто зазначити, що дітям до 3 років такий продукт заборонений.

Перга

Пергу також часто називають «бджолиним хлібом». Це джерело величезної кількості вітамінів: А, С, Е, В, D, K. Також в складі перги є велика кількість різноманітних білків, з'єднань заліза, калію, магнію та інших мікро- та макроелементів.

Спеціалісти стверджують, що перга:

  • покращує репродуктивну функцію як у чоловіків, так і у жінок;
  • зміцнює імунітет;
  • допомагає лікувати хвороби ШКТ;
  • може використовуватись як профілактика проти  запори та здуття.

Прополіс

Прополіс – це компонент, за допомогою якого бджоли утеплюють свої вулики. Його також часто називають «бджолиним клеєм». Незважаючи на таку, здавалось би, неапетитну назву, прополіс відомий великою користю. Його склад включає:

  • бджолиний віск;
  • природні бальзами та ефірні масла;
  • вітаміни групи В, С, А, Е;
  • велику кількість різних амінокислот тощо.

Все це дозволяє лікувати гайморит, ангіну, запалення очей та багато іншого.

Маточне молочко

Якщо ви шукаєте корисні продукти від бджільництва, то обов’язково повинні звернути увагу на маточне молочко. Перш за все така речовина відома тим, що сповільнює старіння. Також вона  сприяє правильному обміну речовин, що дозволяє покращити роботу органів ШКТ. В складі маточного молочка є різноманітні природні ферменти, амінокислоти, білки, жири та вуглеводи. 

Дуже часто молочко рекомендують вживати жінкам у період вагітності та годування. 

Бджолиний віск

Бджолиний віск – це один із найкращих антисептиків. Він пришвидшує загоєння ран, а також допомагає зняти запалення зі шкіри, зокрема і вугрі. Завдяки помякшуючим властивостям віск часто зустрічається у складі різноманітних косметологічних засобів. 

Бджолиний підмор

Якщо попередні продукти бджільництва відомі людству вже багато сотень років, бджолиний підмор – це відносно нещодавнє відкриття. Як і багато інших комах, бджоли живуть не дуже довго. Деякий час після припинення життєдіяльності їх тіло зберігає велику кількість надзвичайно корисних речовин: хітозан, гепарин та інші, які сприяють тонізуванню організму та зміцненню імунітету. 

Саме з підмору медоносних бджіл готується спеціальна настоянка, яка вирізняється низкою специфічних характеристик. Такий препарат можна використовувати для підтримки організму та профілактики хвороб серцево-судинної, репродуктивної та ендокринної систем. Також екстракт з підмору допомагає зменшити запальні процеси.

“Препарати на основі продуктів бджільництва позитивно впливають на здоров'я людини як при поодинокому вживанню, так і в комплексі”, - наголошує представниця компанії “Долина Меду” Ольга Ніконова. “Також відомо про високу ефективність подібних засобів при лікуванні респіраторних захворювань. Наприклад, гарно зарекомендував себе під час пандемії ковіду комплекс препаратів від нашого партнера - компанії “Медок”, до якого входили фітоконцентрат з личинок воскової молі, бджолине маточне молочко та перга”.

Бджоли – це наші маленькі працелюбні помічники, які створюють неймовірно корисні продукти для нашого організму. Тому буде великим марнотратством не скористатися такими можливостями.