Місячний посівний календар на лютий 2024 року: готуємося до нового сезону на дачі та в саду

Лютий для дачників та городників є місяцем підготовки до майбутнього сільськогосподарського сезону. Роботи в лютому не дуже багато, але вся вона важлива і відповідальна, адже закладається основа для майбутнього врожаю, повідомляє Дніпровська порадниця.

Фази Місяця напрямую впливають на плодородність і життєдіяльність рослин. Під час зростаючого Місяця рекомендується садити і пересаджувати рослини, які плодоносять над землею, а в убуваючий - коренеплоди. У повний місяць і молодий місяць рослини не чіпають - вони стають дуже вразливими. Місячний посівний календар допоможе точніше спланувати роботу на городі та в саду в лютому 2024 року.

Що робити на городі в лютому

Власники саду в останній місяць зими оглядають дерева, заліковують морозобоїни й обрізають хворі гілки. Стовбури рекомендується побілити для захисту від шкідників, які скоро прокинуться. З плодових дерев і кущів заготовляють живці.

Протягом лютого дачники закуповують різні насіння для майбутнього посівного сезону. Деякі культури вже починають сіяти на розсаду, щоб до травня пересадити на ділянку. Проте світловий день взимку ще короткий, тому рекомендується підсвічувати сходи фітолампою. Ось що можна посадити в лютому на розсаду на підвіконні:

  • Овочі: перець, огірки, капуста, помідори, баклажани, цибуля-порей, селера;
  • Ягоди: полуниця й земляника;
  • Квіти: маргаритки, хризантеми, лобелії, петунії, дельфініум, пеларгонії, лев'ячий зів, чорнобривці.

На городі в лютому перевіряють озимі культури, мульчують їх і проводять снігозатримання. Також протягом усього місяця вирощують на підвіконні культури, які не потребують багато місця: зелень, пряні трави, салат, цибуля й часник, морква. У теплицях починають сіяти ранні овочі.

Місячний посівний календар на лютий на кожен день

1-3 лютого: плодородні дні. Можна сіяти на підвіконні розсаду цибулі-порею, баклажана, перців і помідорів, а також вирощувати редис, салат, моркву, топінамбур, шпинат. Заготівля цибулин квітів для майбутніх посадок. Підготовка субстрату для розсади. У теплиці можна сіяти будь-які квіти. Не рекомендується використовувати мінеральні добрива й ядохімікати.

4-5 лютого: посадка цибулі й часнику на підвіконні, вирощування салату й пряних рослин. У саду проводиться санітарна обрізка дерев і кущів, побілка стовбурів, заготівля живців.

6-7 лютого: хороші дні для посівів будь-якої зелені в теплиці й на підвіконні. На розсаду можна посіяти цибулю-порей і селера. Поливи рекомендуються помірні, а пересаджувати рослини взагалі не варто.

8-10 лютого: дні молодика. Посівний календар не рекомендує працювати з рослинами.

11-12 лютого: можна сіяти розсаду баклажана, перців, помідорів, капусти й огірків. У теплиці - пікіровка розсади, прополювання бур'янів, посів квітів. Можна збільшити полив рослин, але не рекомендується пересаджувати, пошкоджувати коріння й обрізати гілки - рани довго загоюються.

12-13 лютого: не дуже плодородні дні. Можна сіяти розсаду гострого перцю й квасолі, а також садити часник, цибулю й пряну зелень. Інші рослини краще не висаджувати. Дозволено підгодовувати й удобрювати рослини, боротися з бур'янами, хворобами й шкідниками, загоювати рани.

14-15 лютого: дуже плодородні дні. Можна сіяти й садити будь-які рослини: кріп, петрушку, селера, шпинат, прянощі, м'яту, розсаду будь-яких овочів і квітів. Особливо вдалі дні для вирощування гороху й квасолі. У саду можна заготовити живці й зайнятися прищипуванням.

16-18 лютого: хороші дні для посіву квасолі, гороху й сочевиці, а також посадки квітів на розсаду. Варто перевірити торішні насіння й цибулини на придатність до посадки. У саду можна зайнятися лікуванням хвороб і морозобоїн на деревах і кущах. Не рекомендуються рясні поливи.

19-23 лютого: це найплодородніші дні місяця. Можна садити й сіяти будь-які культури. На підвіконні - посів розсади овочів, квітів і полуниці, в опалювальній теплиці можна посадити ранні сорти огірків, томатів, капусти, дині, гарбуза й салату. Можна обрізати садові й кімнатні рослини, а також зайнятися захистом саду від гризунів і сонячних опіків.

24-25 лютого: дні повного місяця. Посіви й посадки заборонені. Можна зайнятися снігозатриманням на ділянці.

26-27 лютого: не дуже врожайні дні. Можна пересаджувати, обрізати, удобрювати й лікувати рослини. З рослин садити можна селера, кріп, петрушку, шпинат, салати й часник. Інші культури садити не рекомендується.

28-29 лютого: останні дні зими будуть сприятливими для посадки на розсаду рослин, які дають плоди під землею. Можна сіяти зелень, салати, цибулю й часник. Також у ці дні можна проводити зимові щеплення, обрізати зайві й хворі гілки. При плюсовій температурі повітря можна садити в саду саджанці плодових дерев і винограду.

Також раніше ми писали Не робіть цього. Як вибрати насіння та яких помилок найчастіше припускаються городники