Начебто бджола, а гуде, як джміль: у Дніпрі вперше за 46 років помітили дивну комаху (ексклюзив)

Цими вихідними мешканець Дніпра Павло помітив дивну комаху, яка гуділа, як джміль, але візуально більше нагадувала бджолу. Своїм відкриттям він поділився на особистій фб-сторінці, повідомляє Дніпровська панорама.

Небайдужі дніпряни впізнали комаху та повідомили, що на фото муха Volucella zonaria, у народі її називають шмелевидка чи муха-журчалка.
У коментарях до своєї світлини Павло зазначив:

Виходить, це така муха роду джмелевидок. Вперше таку бачу за 46 років. Схоже, вона паразитує в норах джмелів дуже на них схожа.

Ексклюзивний коментар експерта

Як розповів Дніпровській панорамі доцент кафедри зоології та екології ДНУ, кандидат біологічних наук Віктор Бригадиренко, дійсно, види з роду Volucella у великих містах не такі звичайні:

Вони найчастіше зустрічаються на півдні України: узбережжях Чорного та Азовського морів. Я їх регулярно масово бачив у Криму (південний берег Криму, Євпаторія), у Кирилівці, у Чорноморському заповіднику та в Одесі. Хоча локальні популяції деяких видів цього виду виявляються навіть у лісостеповій зоні (Харківська, Полтавська, Кіровоградська області). У степовій зоні вони більш численні. Останнім часом їх почали частіше реєструвати і в населених пунктах Центральної України.

Як додав Бригадиренко, личинки мух-джмелевидок живуть у родинах великих громадських перетинчастокрилих: джмелів, веспоїдних ос. Частково паразитують на личинках господарів, частково харчуються залишками органіки у гніздах (сапрофагія).


Ймовірно, глобальне потепління сприяє їхньому кращому виживанню в умовах Центральної України, що веде до розширення ареалів на північ. Можливо, у нашому регіоні з'явилося більше сімей звичайної та німецької оси, в яких можуть жити личинки мух-джмелевидок; в той же час, чисельність багатьох видів джмелів, однозначно, скорочується - насамперед через широке нерегульоване застосування інсектицидів фермерами.

Також раніше ми писали Можна навіть впасти в кому: на Дніпропетровщині помітили небезпечну отруйну рослину