Не слід давати обіцянки. Що ще не варто робити 20 лютого

20 лютого за новим церковним календарем православні згадують благовірного князя Київського Ярослава Мудрого, Лева Катанського, преподобного Агафона Києво-Печерського. У народі - свято Лев Катальщик, повідомляє Дніпровська порадниця.

20 лютого за новим стилем (5 березня за старим стилем) - день пам'яті князя Київського Ярослава Мудрого. 20 лютого в православній церкві також вшановують Лева Катанського і преподобного Агафона Києво-Печерського.

Про що говорять прикмети на 20 лютого

У народному календарі 20 лютого - свято Лев Катальщик.
Прикмети дня говорять про погоду:

  • ворони купаються в калюжах - чекай на тепло;
  • весна настала рання - найближчими тижнями може різко похолодати;
  • випав сніг і так і не розтанув - може бути неврожай;
  • сніг із дощем іде - бути повені.

За старих часів цього дня прощалися із зимою і востаннє каталися з гір на санчатах - звідси і назва свята. Існувала прикмета, що чим далі віднесуть тебе санки, тим щасливішим і здоровішим будеш.

Що не можна робити 20 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, сперечатися, особливо з рідними, заздрити. 
За народними прикметами цього дня потрібно постаратися не захворіти - довго доведеться одужувати, не слід планувати нові справи і давати обіцянки - буде важко виконати.

Що можна робити 20 лютого

До благовірного князя Ярослава звертаються з проханнями молити Бога за нас і нашу державу, просять додати розуму в непевні часи, зміцнити віру, зцілити тіло й дух.
У народі головним звичаєм дня вважається приготування круглих коржів-колобків. Цю випічку готують з особливим задумом - щоб усе "котилося на щастя". 

20 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Антон, Василь, Давид, Іван, Лев, Лука, Микола, Сергій, Федір, Пилип, Ярослав.

Також раніше ми писали 19 лютого - День Архипа та Филимона: чому жінкам треба сьогодні багато готувати та в чому не можна відмовляти