Несподівана знахідка: у Дніпрі на подвір'ї виявили старовинний артефакт (фото)

Хто б міг подумати, що на подвір'ї звичайного приватного будинку в Нових Кайдаках може ховатися свідчення далекого минулого? Саме там дослідники історії Дніпра виявили добре збережений кам'яний жорнов – невід'ємну частину будь-якого давнього помешкання. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Нові Кайдаки, як відомо, – один із найдавніших районів Дніпра. Ще задовго до офіційного заснування міста тут вирувало життя. І ця знахідка – чергове підтвердження того, наскільки багата історія цього місця.
Про знахідку жорнова у популярній групі "Катеринослав – Дніпропетровск. Історія у фотографіях" повідомила Олена Присягіна.

СЛІДИ СТАРОГО МІСТА. Кам'яні жорнова в Нових Кайдаках. Кам'яні жорнова є одним із елементів млина. Млини, в яких використовують жорнова, бувають ручними або з використанням якоїсь рушійної сили. Рушійною силою могли бути тварини, вітер, вода або механічні двигуни. Жорно використовують для перемолювання зерна на борошно, а також іноді для перемолювання якихось харчових продуктів рослинного і тваринного походження. Як кам'яна порода, найбільш придатна для виготовлення жорнів, зазвичай служить дрібнозернистий кремнієвмісний пористий, але при цьому міцний, піщаник, або окремнілий, що містить скам'янілості, вапняк.

Фото зі сторінки групи «Катеринослав – Дніпропетровськ. Історія у фотографіях».

Також раніше ми писали Не буде з ранку до вечора: у Дніпрі та області заплановане масштабне відключення світла 5, 6, 7, 8 серпня (адреси)