Невідомий Дніпро. Де раніше в місті була В'язнича площа та "Тюремний замок" (фото)

Ярмаркова площа, площа Соборна та Сінна. Площа Циганська та Тюремна. Всі ці площі поєднувало те, що розташовувалися вони в нашому місті, тоді ще в Катеринославі. І сьогодні почнемо невеликий цикл історій цих площ. І перша у списку, площа Тюремна. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на фб сторінку Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ

Сьогодні ця територія відома, як сквер Героїв, раніше сквер ім. Леніна, а на початку 19 століття тут знаходився Тюремний замок.
В'язнича площа.

Наприкінці 1840-х років вище за вулицю Великої Базарної (Чкалова, С.Хороброго), місто ще не забудовувалося. Тут стелився зарослий луговий степ, на якому стояли вітряки.
Це була околиця міста. На околиці збудували острог і навколишній двір почали називати Острожною площею. Наприкінці ХІХ століття дерев'яний острог замінили на кам'яну в'язницю.
Чотири тюремні вежі нагадували архітектуру середньовіччя, і у місті в'язницю називали "Тюремний замок". Площу перейменували на Тюремну.
У 1880-ті роки площа обмежувалася вулицями Садовою (Сєрова, Фабра), продовженням Козачої (Комсомольська, Староказацька), Пушкінським (Л.Українки) проспектом та вул. Єлисаветградській (Савченко).

На ній, у протилежному кінці від Губернської в'язниці, розміщувалося Виправне арештантське відділення (арештантські казарми). Між арештантськими казармами та в'язницею був артилерійський манеж.
Трохи згодом (бл. 1896 р.) поблизу площі споруджено двоповерховий земський арештний будинок.
Приблизно 1890 року збудований тегам місцевого товариства велосипедистів (у північно-західному кутку площі).
В 1898 відкрито 2-е міське трикласне училище і пологовий притулок, споруджений і існував на кошти місцевого купця М. С. Копилова (родильний будинок доктора Острогорського і сьогодні існує на розі колишніх вулиць Шмідта і Комсомольської).
У 1910 році Тюремна площа вже наполовину забудована, іншу її половину зайняв город арештантського відділення. У забудованій частині розмістилися Комерційне училище імені імператора Миколи II (будівля облвиконкому), 2-ге реальне училище та 2-а міська жіноча гімназія (пізніше 2 корпуси госпіталю).
Комерційне училище імені імператора Миколи II після революції стане осередком радянської влади. З 1920-х років у ньому розмістяться нові органи управління – виконком та регіональний комітет більшовицької партії.
У роки громадянської війни Тюремний Замок було підірвано. Залишки стін, гори цегли, щебеню та будівельного сміття кілька років засмічували територію поблизу будівлі Окрвиконкому.
І ось 1925 року на цій ділянці вирішили розбити сквер.
Провели кілька суботників, руїни в'язниці прибрали, а на їхньому місці влаштували клумби, посадили дерева та кущі. Доріжки покрили щебенем, проклали водогін. У центрі скверу розбили великий квітник у вигляді зірки (зараз на його місці фонтан Лілія).
Так з'явився у місті новий зелений куточок названий – «парк імені МОПРу» (Міжнародна Організація Допомоги борцям Революції).
У зв'язку з ліквідацією 1947 року організації МОПР, оновлений парк було перейменовано на «сквер імені Леніна».
Найбільш глобальну реконструкцію скверу було проведено влітку 2008 року під час підготовки до Євро-2012. Хоча Чемпіонат Європи в нашому місті так і не було проведено, але завдяки йому городяни отримали оновлений улюблений куточок відпочинку в центрі міста.
Наприкінці 2015 року сквер було перейменовано та названо «Сквер Героїв».

За матеріалами краєзнавця та історика Максима Кавуна та книги "Провінційна столиця. Катеринослав-Дніпропетровськ". Автор І. Ланда.

Нагадаємо, раніше ми писали

"Дім чаклуна" у Дніпрі: історія кохання, ревнощів та помсти (фото)