Ніконів день. Чому сьогодні заборонено рубати ялинку

У понеділок, 11 грудня, в Україні  православні вшановують пам'ять преподобного Нікона Сухого, який був київським ченцем, який жив у XI столітті. Цьому святому моляться про відновлення справедливості. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Хто такий Нікон Сухий

Він народився в заможній сім'ї, але в юному віці відмовився від мирського життя та став ченцем Печерського монастиря. Никон був відомий своєю аскетичною подвижницькою працею. Він постив, молився і працював у полі. За свою праведне життя Никон отримав від Бога дар чудотворення.

Про що проять Святого Нікона

  • Зцілення від хвороб. Преподобний Нікон був відомий своїми чудесами зцілення. Він допомагав людям, які страждали від різних недуг, як фізичних, так і духовних.
  • Відновлення справедливості. Преподобний Нікон був справедливим і милосердним чоловіком. Він завжди допомагав тим, хто потребував допомоги, і боровся за справедливість.
  • Заступництво перед Богом. Преподобний Нікон є великим святим і має велику благодать перед Богом. Молитва до нього може допомогти в різних потребах.

Приклад молитви до преподобного Никона Сухого

О, преподобний отче Ніконе, моли Бога за нас грішних, щоб Він дав нам силу і здоров'я, щоб ми могли жити праведним життям і прославляти Його ім'я. Заступися за нас перед Господом, щоб Він помилував нас і простив нам наші гріхи. Амінь.

Народне свято

У народному календарі - Ніконів день. За звичаями, 11 грудня слід ходити в гості, дарувати подарунки і зустрічати гостей з радістю. Також у цей день прийнято збирати сніг, щоб у наступному році був хороший урожай.

Що не можна робити 11 грудня

  • Не можна працювати. Це пов'язано з тим, що в цей день святкується пам'ять преподобного Никона Сухого, який був відомий своєю аскетичною подвижницькою працею.
  • Не можна лаяти інших людей і сваритися. Це пов'язано з тим, що в цей день вважається, що слова мають особливу силу. Лаяти інших людей і сваритися може призвести до сварок і конфліктів у майбутньому.
  • Не можна рубати ялинку. Це пов'язано з тим, що ялинку вважають символом зими і морозів. Рубка ялинки в Ніконів день може призвести до того, що зима буде довгою і холодною.
  • Не можна виходити на вулицю вночі. Це пов'язано з тим, що в Ніконів день вважають, що в цей час на вулицях бродят духи і нечисть. Вихід на вулицю вночі може призвести до зустрічі з ними. 

Ніконів день – це свято, яке уособлює духовні цінності, такі як праведне життя, милосердя і доброта. Воно є важливим для українського народу, оскільки відзначається вже багато століть. 

Нагадаємо, раніше ми писали,, що ворожі дрони-камікадзе атакували Дніпропетровщину.