Оплата житлово-комунальних послуг. У яких випадках борг за несплату комунальних послуг не нараховується

У яких випадках борг за несплату комунальних послуг не нараховується. Детальніше розповість Дніпровська порадниця з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

 Постановою Кабінету Міністрів України від 21.04.2023р. № 390  було внесено зміни до постанови КМУ від 05.03.2022р. № 206 "Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг у період воєнного стану" 

Згідно з цими змінами до припинення або скасування воєнного стану в Україні заборонено стягнення заборгованості за боргами ЖКГ за борги, що виникли після 24.02.2022 р., для мешканців територій, на яких тривають бойові дії або тимчасово окупованих територій, тобто непідконтрольних Україні.


  Але, є й інші виключення, хочемо детальніше на них зупинитися  

  Борги за несплату послуг ЖКП не повинні нараховуватися тим громадянам, житло яких було зруйновано або пошкоджено.

 Після заяви громадянина органи місцевого самоврядування проводять обстеження стану житла та оцінюють пошкодження. Комунальні підприємства автоматично отримують інформацію про пошкоджене та зруйноване житло від органів місцевого самоврядування. У разі нарахування плати за ЖКП має відбутися коригування.
  Українці, які зараз перебувають за кордоном, можуть суттєво знизити рахунки за комуналку, подавши заяву постачальнику послуг.
  Необхідно надати довідку, що протягом 30 днів отримувач послуги не перебуває в будинку, який обслуговують надавачі послуг. Надання такої інформації, зокрема, вимагає і постанова Кабміну №1405. Надіслати документи постачальнику можна онлайн або поштою.
  Однак мешканців багатоквартирних будинків це не позбавить від необхідності платити за опалення та обслуговування систем і прибудинкової території будинку.
  Ті громадяни, які не можуть платити за ЖКП у повному обсязі, можуть оформити субсидію. Її можна оформити в органі соціального захисту населення за місцем реєстрації (фактичного проживання), або онлайн на порталі «Дія». Перелік документів для отримання субсидії можна переглянути за посиланням 

Нагадаємо, раніше ми писали

Тариф на електроенергію та на газ з 1 липня: скільки доведеться платити