Осінній скарб: 6 несподіваних переваг хурми для здоров'я і важливі протипоказання
Сезон хурми у самому розпалі. Цей фрукт - справжній осінній скарб, адже має безліч корисних властивостей. Хурма багата на вітаміни А, С, Е, Р. Містить калій, магній, залізо, йод та антиоксиданти. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.
Найкраще їсти стиглі та м’які плоди хурми. Однак, радять медики, слід не переїдати: один-два плоди на день цілком достатньо.
Користь хурми
- підтримує імунітет: завдяки великій кількості вітаміну С хурма допомагає організму боротися з вірусами й застудами.
- покращує роботу серця: калій і магній нормалізують артеріальний тиск і зміцнюють судини.
- позитивно впливає на травлення: клітковина стимулює роботу кишківника та допомагає під час запорів.
- покращує зір і стан шкіри: вітамін А сприяє здоров’ю очей і робить шкіру більш еластичною.
- заспокоює нервову систему: магній допомагає боротися зі стресом і безсонням.
- допомагає виводити токсини: антиоксиданти нейтралізують шкідливі речовини й сповільнюють процеси старіння.
Хоча хурма корисна, втім вживати її можна не всім. Через стан здоров’я, комусь варто взагалі відмовитися від цього фрукта, комусь - слід вживати у помірній кількості.
Не рекомендується вживати хурму
- людям із діабетом: у хурмі багато природних цукрів, які можуть підвищити рівень глюкози в крові;
- після операцій на кишківнику або шлунку: хурма може бути важкою для травлення;
- маленьким дітям до 3 років - через ризик алергії та складність засвоєння.
Також раніше ми писали Як зберегти шкіру здоровою та сяючою взимку: поради експертів та 5 ключових продуктів