Перлина архітектури Дніпра: як виглядає зараз Будинок органної та камерної музики ( фото, відео)

Як і у всіх історичних будівель Дніпра, доля у Будинку органної та камерної музики дуже складна. Те, що він розташований у Свято-Миколаївському, колишньому Брянському соборі, багато років породжувало суперечки про приналежність будівлі. Але, незважаючи ні на що, чудовий Дім-Собор існує, на нього можна щодня дивитися і милуватися архітектурою. Повідомляє Дніпровська панорама.


  Безперечно, собор є окрасою міста. А те, що в ньому працює Будинок органної та камерної музики – найцінніша перевага нашого культурного життя.


Будівлю Свято- Миколаїської церкви зведено у 1915 році зодчими Георгієм Туровцем та Євстафієм Костянтиновичем.


Цей стиль визначений як неокласицизм з використанням елементів бароко. Миколаївська (Брянська) церква належить до найкращих архітектурних споруд Катеринослава початку ХХ століття.
Зрозуміло, що потім будівля зазнала багатьох змін, якими керувала сама історія.


У 70-х роках ставлення до пам'яток культури та їх збереження в країні почало поступово змінюватися на краще. З подання відділу культури облвиконкому  Миколаївську церкву було внесено до реєстру пам'яток архітектури.

А 1982 року облвиконком ухвалив рішення про перетворення церковної будівлі на Будинок органної та камерної музики. Будівля після реставрації набула первозданного вигляду. Інтер'єри усередині прикрасили оригінальні вітражі.

І звичайно-орган! Рік тривала установка 12-тонного двомануального концертного органу виробництва всесвітньо відомої німецької фірми органобудування "Зауер" та облаштування приміщень будівлі. Завершені роботи були великим концертом 27 квітня 1987 року.

Програми концертів музики Баха, Бортнянського, Генделя, Моцарта та інших класиків відбуваються тут постійно.

Разом з тим, дивлячись на сам собор, розумієш, що архітектура – це і є застигла музика.

Автор фотографій та відео - Володимир Федорищев

Раніше ми писали про: Мальдіви ближче, ніж ви уявляли: на білому березі неподалік від Дніпра вже засмагають (фото)