Після яких культур не можна садити часник під зиму

Багато городників садять озимий часник, щоб раніше зібрати врожай. Але важливо розуміти, що не після всякого овоча чи зелені він буде рости. Дніпровська порадниця розповідає, після яких культур не можна садити часник під зиму і де він дасть відмінний урожай.

Після чого не можна садити часник на зиму

Після часнику

Більшість городників з досвідом знають, що часник не можна висаджувати два роки поспіль на одному і тому ж місці. Овоч виросте дрібним і буде позбавленим смаку, бо його "родич" забрав уже з ґрунту всі поживні речовини.

Після коренеплодів

Чому не можна садити часник після моркви? Або після буряка? Існує правило сівозміни: після коренеплодів висаджують тільки ті культури, які дають урожай над землею, і - навпаки.

Річ у тім, що коренеплоди через їхні особливості добування поживних речовин виносять із ґрунту багато поживних елементів, які будуть потрібні часнику. Тому уникайте посадки часнику на ділянках, де раніше росли картопля, морква, цибуля, буряк, редис.

Також не радять садити часник на місці цибулі та картоплі, оскільки між цими культурами існує ризик "обміну" хворобами (наприклад, нематода, фузаріоз тощо).

Після прянощів і зелені

Часник не радять садити на грядках, де росли петрушка і кріп, а також після пряних трав (наприклад, базиліка, розмарину, чебрецю) - вони залишають у ґрунті сліди олій і хімічних елементів, які можуть негативно вплинути на агротехніку часнику.

Після томатів, перцю та баклажанів

Під часник не радять використовувати грядки, де були томати, перець, баклажани, - у ґрунті можуть накопичуватися різні захворювання, а овочі витягують із нього необхідні для росту часнику речовини.

Не слід також садити озимий часник на ділянки, куди цього року ви вносили гній: у овоча буде рясне бадилля та рихлі голівки, й він буде менш стійким до грибкових захворювань.

Після чого садити часник на зиму

Часник прекрасно росте після патисонів, кабачків, гарбуза, капусти, огірків і бобових - овоч дає гарний урожай і стійкий до хвороб.

Також раніше ми писали Колір коренів фаленопсиса: простий спосіб зрозуміти потреби рослини