Покупці роблять великі очі. У Дніпрі рекордно впала ціна на малину

У Дніпрі на Озерці ціни на малину б'ють антирекорди. Тому для тих господинь, які не встигли зробити запаси на зиму, радимо прислухатись наших порад та зварити компоти, варення чи заморозити ягоду, повідомляє Дніпровська панорама.

Наш кореспондент побував у кількох торгових точках та продуктових магазинах міста і дізнався, де дешевше купити ягоду.

Як виявилось, на Озерці кілограм малини можна купити за 70 гривень, а під кінець дня її віддають на десятку дешевше. Для порівняння, у мережевих продуктових магазинах малину менше ніж за 120 грн кілограм придбати не вийде. І то це ціни акційні.

Ми поцікавились, чому малина впала в ціні і чи користується попитом зараз, бо буквально місяць тому за неї правили мінімум від 100 гривень.

Чому впали ціни на малину в Україні

Масовий виїзд українок з дітьми за кордон обвалив попит на малину. Польща готує заборону на імпорт, а наші фермери змушені продавати ягоду за 10 грн/кг.
Вочікуванні заборони експорту малини до Польщі, через яку ягода йшла транзитом в інші країни ЄС, виробники продають старий врожай за безцінь і шукають нові ринки збуту та варіанти переробки продукції в Україні.

Цьогорічний урожай малини тішить аграріїв, проте ціни на ягоду непокоять виробників — вони суттєво нижчі від торішніх. Падіння сталося через те, що поставки до Польщі, як основний напрям експорту, вже у вересні можуть зникнути. У відповідь виробники змушені віддавати свою продукцію за мінімальними цінами, переробляти в іншу продукцію та шукати нові ринки збуту. Якщо ситуація з попитом на малину не покращиться і ціни залишатимуться на низькому рівні, виробники можуть вдатися до викорчування насаджень.

Польща — транзитний коридор для малини

Власник ФГ "ЕлітФрукт" Андрій Кінаш у Городку на Львівщині вирощує малину на 30 гектарах і впродовж п'яти років успішно експортує її до Польщі. Щорічний обсяг продукції становить приблизно 300 тонн. Однак, після звернення польських фермерів до Єврокомісії з вимогою заборонити ввезення української ягоди, аграрій активно вивчає ринки інших країн і шукає альтернативу для збуту продукції та збереження бізнес-діяльності.

Ціна малини б’є антирекорди: як врятувати українських фермерів

— Ми активно працюємо над розширенням географії експорту малини, щоб забезпечити стабільний попит на нашу продукцію. Польща, яка не є кінцевим споживачем малини, виступає транзитною країною, через яку продукція прямує до провідних імпортерів — Німеччини, Франції, Іспанії та інших країн. Попри заборону на продаж ягоди, ми сподіваємося, що транзит продукції через Польщу буде дозволений до кінцевих споживачів, — зазначив аграрій.

Чому поляки проти нашої малини

Польські урядовці намагаються включити малину до списку ембарго. Його перегляд очікується 16 вересня. Якщо не вийде — добиватимуться окремої заборони, каже міністр сільського господарства Польщі Роберт Телюс.

Я вже бачу з поведінки Європейської комісії, що це буде дуже складно. Я перевірив, велика кількість малини, що надходить, є проблемою лише для Польщі чи для всіх прикордонних країн. Якщо ми говоримо про поставки з України, проблема лише для Польщі. Тож ми самі будемо оскаржувати, а оскаржувати треба, — каже Телюс.

Собівартість польської малини становить 7,44 злотих за кілограм (66,37 грн). Однак засилля дешевої української ягоди в липні 2023 року призвело до зниження її вартості в Польщі до 4,5-5 злотих (40,15-44,60 грн). Тож через падіння ціни малини почалися протести місцевих виробників.

У січні-квітні 2023 року українські виробники збільшили поставки заморожених ягід до Польщі на 117% — до 7 тис. тонн, стверджує заступник міністра сільського господарства Польщі Януш Ковальський.

Замість малини — сік і очікування низьких цін

Раніше у господарстві Андрія Кінаша вирощували кілька сортів малини — "Польку", "Поляну", "Полісся", — але після детального аналізу і експериментів зупинилися на останньому, який є виявився найбільш сприятливим для погодних умов Львівщини і забезпечує стабільний врожай.

Частина вирощеної продукції йде на переробку: агрофірма зареєструвала свою торгову марку і запустила виробництво натуральних соків прямого віджиму. Іншу частину продукції експортують, проте ціни неприємно вражають: якщо 2021 року "робоча" ціна кілограма малини становила 100 грн, торік — 70 грн, то цьогоріч за кілограм ягоди імпортери-посередники пропонують 20 грн.

Ми тільки починаємо збір, оскільки у нас пізній сорт. Однак про ринок збуту необхідно думати уже сьогодні, адже ціна тримається на дуже і дуже низькому рівні. Не знаємо, якою буде вартість малини в кінцевому варіанті, проте розуміємо, що на високі ціни годі розраховувати, — бідкається власник ФГ "ЕлітФрукт".

Нагадаємо, раніше ми писали

У Дніпрі побачили рідку осу з осиною талією