У Дніпрі побачили рідку осу з осиною талією

У Дніпрі в літні місяці активізуються багато комах. Таких, як комарі, мухи та бджоли люди впізнають легко. Однак, у деяких випадках дніпряни просять допомоги – вони розповідать про створіння, яких вони ще не бачили. Так було і цього разу повідомляє Дніпровська панорама.

До нас звернулась дніпрянка, яка купувала фрукти на ринку і побачила незвичних ос з "осиною талією". 

Ще одни мешканка Дніпра та наша читачка виявила на лоджії своєї квартири гніздо невідомих їй комах. Жінка була стурбована та налякана. Вона звернулася з питанням – чи небезпечні ці комахи і чи необхідно проводити дезінсекцію, щоб позбавитися таких «сусідів».

Дніпрянки сфорографували цих літучих істот, а наші кореспонденти дізнались, хто вони. За допомогою ми звернулись до експертів. 

Як виявилось, це оса Пелопей. Їх понад два десятки видів. Ця оса не агресивна!

Де водиться оса Пелопей


Оса Пелопей звичайна ліпить свої гнізда з глини під карнизами будівель, у будинках людини та інших захищених від дощу місцях.

Полює на павуків, яких запасає для своїх личинок. Гніздо складається з 10-15 осередків. У кожен осередок оса заготовляє кілька павуків.
Може вжалити тільки захищаючи гніздо або спробуєте взяти в руки. Тож випадків укусів дуже мало», — впізнав Віктор Гассо, доцент кафедри зоології та екології ДНУ.

За словами колеги еколога-зоолога Віктора Мільвуса, укус цієї комахи більш болісний, ніж у звичайних ос. Тому їх краще не дражнити і оминати.
Личинка в міру зростання з'їдає всіх павуків і заляльковується.

Оси, що вийшли з лялечок, прогризають в гнізді отвір і вилазять назовні. Личинок оса вигодовує павуками, паралізуючи їх, але з вбиваючи.

Вигляд у оси Пелопей дивовижний, яка в неї тонка талія. Напевно, коли кажуть осина мають на увазі саме її.

Потрібно знати також, що оса Пелопей — рідкісна комаха, але не внесена до Червоної книги. Тому люди опиняються поблизу їхніх гнізд нечасто. Ця особливість дозволяє людині уникнути контакту із нею.