Тарифи на електроенергію у вересні 2023 року. Скільки доведеться платити за світло в Дніпрі восени

Скільки доведеться платити за світло у вересні 2023 в Україні та Дніпрі зокрема. Озвучено вересневі тарифи на електроенергію: скільки платитимуть українці восени, передає Дніпровська панорама з посиланням на gsminfо.

Влітку тариф на електроенергію суттєво зріс. На відміну від газу, на тарифи за світло мораторій не накладали, тож його вирішили переглянути. Водночас людям заявили, що це не останнє підвищення цього тарифу, адже ситуація з енергетичною інфраструктурою дуже складна через масштабні руйнування, викликані обстрілами. Та й взагалі, ринкова ціна електроенергії в рази вища за ту, яку платять кінцеві споживачі. Проте днями людей трохи заспокоїли. Вже озвучено тарифи на вересень і це така сама сума, як усі платять сьогодні, а саме 2,64 грн. за один кВт*год.

Скільки будемо платитимемо за світло у 2024 році

Українцям обіцяють, що вартість електроенергії не зростатиме не лише цього року, а й до кінця опалювального сезону. Тобто, можливо, тарифи переглянуть аж навесні 2024 року. Хоча прогнози поки що дуже стримані, адже все залежить від того, якою буде зима, і чи триватимуть масовані обстріли енергомережами.

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що попереднє підвищення тарифів було вимушеним заходом і інакше галузь просто не впоралася б із тими витратами, які існують.

Як пояснив Геращенко, всі розрахунки показували: ми не зможемо максимально поновити систему до наступної зими. І, відповідно, провести наймасштабнішу ремонтну кампанію та підтримати генерацію.

Хто може платити за світло вдвічі менше

Через підвищення тарифів українцям ще раз нагадують про можливість заощадити до 50% на електроенергії. Для цього необхідно встановити двозонний лічильник. Він коштує близько 3000 гривень, але швидко окупається, особливо, якщо домогосподарство споживає великі обсяги електроенергії. Наприклад, цей лічильник передбачає так званий "нічний тариф".

Тобто з 23:00 до 07:00 платити за використану електроенергію можна зі знижкою 50%. Щоб заощаджувати в цей годинник можна запускати пральну, хлібопічку і т.д. Також дана знижка є дуже актуальною в опалювальний сезон, коли цілодобово працює котел.

Нагадаємо, раніше ми писали

Оренда квартир: у Дніпрі хвиля афер на ринку нерухомості (експертна думка)