Позувала, наче модель. На Дніпропетровщині помітили вусату синицю (фото)

У Дніпропетровській області побачили вусату синицю. До речі, вона зовні схожа на птахів з родини справжніх синиць, проте не є їхньою близькою родичкою. Пташку помітили у селі Олександрівка Синельниківського району. Про це повідомляє Дніпровська порадниця

Самця вусатої синиці прикрашають чорні вуса, вони роблять його схожим — комусь на монгольського кочівника, комусь — на українського козака. Самка ж, як і годиться, вусів не має. Вусатих синиць інколи важко помітити навіть там, де вони досить численні, оскільки птахи найчастіше ховаються в хащах очерету.

Довідково

Це невеликий, трохи менший за горобця птах. Хвіст довший за тіло. Верх тіла іржасто-рудий, низ білий, боки рудувато-рожеві. У самців голова попелясто-сіра, із широкими чорними «вусами», підхвістя чорне. У самок голова руда, «вусів» немає, підхвістя руде. Крила бурі, з білою смугою.

Популяції птахів зазнають значної шкоди через спалювання очеретів, знищення водно-болотних угід, велика кількість птахів гине під час суворих зим. Вид занесений до Бернської конвенції з охорони флори, фауни та природних середовищ існування.

Статус перебування в Україні:

осілий, кочовий.

Розповсюдження 

на всій території, крім Карпат, Закарпаття та більшої частини Криму.

Біотоп, якому птах надає перевагу:

водойми, головним чином великі річки та їх притоки, що поросли болотяною рослинністю.

Поведінка, її особливості:

майже завжди тримається в заростях очерету.

Відмінності від схожих видів:

розрізняється за забарвленням і довгим рудим або чорно - рудим хвостом.

Фото зробив Олег Присяжнюк