Пригоріла каструля чи сковорода. Як позбутися нагару, ефективні способи очищення посуду

Пригоріла каструля чи сковорода чи посуд з нагором – проблема, з якою стикається кожна господиня. Нагар не лише псує зовнішній вигляд посуду, але й може вплинути на смак їжі. Але не варто впадати у відчай! Існує кілька ефективних способів, як відмити посуд від нагару. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Народні засоби

Сода харчова: Створює абразивний ефект, який допомагає відірвати нагар. Змішайте соду з водою до консистенції пасти, нанесіть на забруднені ділянки і залиште на деякий час. Потім потріть губкою і змийте теплою водою.
Оцет: Кислота, що міститься в оцті, розм'якшує нагар. Налийте оцет у посуд, залиште на кілька годин, а потім просто змийте. Для сильніших забруднень можна прокип'ятити воду з оцтом у посуді.
Сіль: Дрібна сіль також має абразивний ефект. Посипте сіллю нагар, змочіть водою і потріть губкою.
Лимонна кислота: Розчиніть лимонну кислоту у воді, занурте в розчин посуд і залиште на кілька годин.
Гірчичний порошок: Гірчиця діє як м'який абразив і прибирає жир. Посипте гірчичним порошком нагар, змочіть водою і потріть губкою.

Як і чим чистити каструлю, яка пригоріла

На жаль, універсального засобу для очищення усіх без винятку каструль не існує. Під час очищення потрібно враховувати кілька різних факторів, і один з них – це матеріал, з якого виготовлена каструля.

Але кілька способів можуть бути корисними для більшості матеріалів. Ви можете трохи поекспериментувати та спробувати кілька різних методів.

Лимонна кислота з соком лимона

Ви можете спробувати саме цей засіб для очищення каструль, адже він чудово діє на застарілі забруднення. Це чудовий спосіб для тих людей, у яких немає дуже багато часу для пошуків різних засобів, адже лимонна кислота зазвичай є вдома у кожного.

Метод підходить для усіх видів каструль, проте під час очищення антипригарного чи емальованого посуду вам потрібно бути обережними. Отож, ось як очистити каструлю:

  • візьміть упаковку лимонної кислоти та змішайте з лимонним соком;
  • нанесіть засіб на дно каструлі масажними рухами;
  • залиште принаймні на 2 години;
  • зрештою змийте теплою водою.

Сода та господарське мило

Ще один надійний засіб – це сода та господарське мило, і він буде особливо корисним для боротьби із накипом та нагаром. Метод підходить для каструль з нержавіючої сталі та навіть антипригарних та емалевих. Отож, вам потрібно взяти 2 столові ложки соди та ложку тертого господарського мила, а також трохи води.

Змішайте мило та соду у невеликій місткості, а потім поступово додайте трохи води у суміш, ретельно вимішуючи у пасту. Її нанесіть та забруднені ділянки – особливо на ті, що містять пригорілі плями.

Залиште на півтори години, а після цього ретельно вимийте каструлю м'якою губкою чи ганчіркою.

Хімічні засоби

Для сильно забрудненого посуду можна використовувати спеціальні засоби для чищення духовок і плит. Дотримуйтесь інструкції на упаковці.

Механічні способи

Металева губка: Обережно використовуйте металеву губку для відскрібання застарілого нагару.
Скребок: Для сильно пригорілого посуду можна використовувати скребок, але будьте обережні, щоб не подряпати поверхню.

Профілактика

Не залишайте їжу в посуді надовго.
Після приготування відразу замочуйте посуд у теплій воді з миючим засобом.
Використовуйте неметалеві кухонні прилади, щоб уникнути подряпин на поверхні посуду.
Важливо: Перед використанням будь-якого засобу перевірте його дію на невеликій ділянці посуду. Деякі засоби можуть пошкодити поверхню.

Пам'ятайте, що чим швидше ви почнете боротися з нагаром, тим легше буде його видалити.

Який спосіб очищення посуду від нагару ви використовуєте? Поділіться своїми секретами в коментарях!