Прогноз невтішний: у жовтні очікується зростання цін на базові продукти

Харчовий кошик українців скоро може відчутно подорожчати. Експерти прогнозують значне зростання цін на ряд продуктів, зокрема хліб, овочі, молочні продукти та яйця. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Чому так відбувається? Одним з основних факторів є дедалі більша вартість виробництва. Подорожчання енергоносіїв, сировини та логістики змушує виробників підвищувати ціни на свою продукцію. Крім того, експорт зерна, особливо пшениці, створює додатковий тиск на внутрішній ринок.

Хліб: на нас чекає нове подорожчання. Після тимчасового стримування, ціни на хліб знову почнуть зростати. Експерти пояснюють це подорожчанням борошна, палива та інших складових собівартості виробництва.

Овочі: загроза втрати врожаю. Ситуація з електроенергією може призвести до значних втрат овочів на складах. Якщо сховища залишаться без світла, овочі псуватимуться, що, відповідно, призведе до різкого зростання цін.

Молоко: попит зростає, ціни теж. Незважаючи на деяке зниження різниці між українськими та європейськими цінами на молоко, експерти прогнозують подальше подорожчання молочної продукції.

М'ясо та яйця: ситуація неоднозначна. Якщо ціни на свинину впали через зниження попиту, то виробники яєць, навпаки, мають намір підвищити ціни через зростання попиту восени.

Також раніше ми писали Картопля 30, часник 160, яблука 50 грн/кг. Які ціни на Озерці в Дніпрі (відео)