Пряники на кефірі: ароматна класика домашньої випічки
Пряники на кефірі – це справжня знахідка для любителів домашньої випічки. Вони готуються швидко і просто, а виходять надзвичайно смачними, м'якими та ароматними. Кефір надає тісту особливої пишності та ніжності, а різноманітні прянощі надають пряникам неповторного смаку. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.
Інгредієнти:
Кефір - 200 гр.
Сода - 1 ч. л.
Яйця - 1 шт.
Жовток - 1 шт.
Олія - 50 мл.
Мед - 30 гр.
Цукор - 200 гр.
Ванільний цукор - 1 п.
Борошно - 500 - 550 гр.
Цукрова пудра - 150 гр.
Білок - 1 шт.
Приготування:
- Яйце та 1 жовток збиваємо міксером разом з цукром і ванільним цукром.
2. Вливаємо кефір, рідкий мед, олію. Перемішуємо.
3. Додаємо соду. Перемішуємо.
4. Додаємо борошно. Замішуємо тісто.
5. Робочу поверхню щедро присипаємо борошном і розкачуємо тісто товщиною 1 см.
6. Видавлюємо пряники формою або склянкою (попередньо обвалюємо в борошно).
7. Перекладаємо на деко застелене пергаментом і випікаємо в попередньо розігрітій до 180° духовці приблизно 15 хвилин.
Точніше по часу орієнтуйтеся відповідно до своєї духовки.
8. Тим часом приготуємо глазур: білок і цукрову пудру збиваємо.
Консистенція схожа до сирого згущеного молока.
9. Готові пряники ще теплими змащуємо глазур'ю.
Класичний рецепт пряників на кефірі
Інгредієнти:
Борошно пшеничне – 500 г
Кефір – 250 мл
Цукор – 200 г
Яйце – 1 шт.
Рослинна олія – 100 мл
Мед – 3 ст. л.
Сода харчова – 1 ч. л.
Спеції: кориця, імбир, гвоздика, кардамон за смаком
Приготування:
Змішайте рідкі інгредієнти: У великій мисці збийте яйце з цукром до пишної маси. Додайте кефір, рослинну олію, мед і добре перемішайте.
Додайте сухі інгредієнти: Просійте борошно зі спеціями і содою. Поступово додавайте суміш до рідких інгредієнтів, замішуючи тісто.
Формування пряників: Розкачайте тісто в пласт товщиною близько 0,5 см. Виріжте пряники за допомогою формочок або складіть їх у вигляді фігурок.
Випікання: Розкладіть пряники на деко, застелене пергаментом, і випікайте в розігрітій до 180°C духовці протягом 15-20 хвилин до золотистого кольору.
Глазур: Для глазурі змішайте цукрову пудру з невеликою кількістю лимонного соку або води до отримання густої пасти. Покрийте остиглі пряники глазур'ю.
Поради:
Спеції: Ви можете використовувати будь-які спеції за своїми вподобаннями. Головне – не перестаратися, щоб не перебити смак пряників.
Глазур: Крім лимонного соку, для глазурі можна використовувати какао, ягідне пюре або кольорові кондитерські посипки.
Начинка: Для більш солодких пряників можна додати в тісто родзинки, курагу або горіхи.
Зберігання: Зберігати пряники найкраще в герметичному контейнері в сухому прохолодному місці.
Пряники на кефірі – це універсальна випічка, яка підійде як для повсякденного чаювання, так і для святкового столу. Спробуйте цей простий рецепт і насолоджуйтесь смаком домашньої випічки!
Нагадаємо, раніше ми писали
Салат з печеного буряка. Такий простий і смачний салат ви ще не готували